Kağıt fiyatları ikiye katlandı! Artık kitap da lüks olacak

Yayın tarihi: 4 Kasım 2022 Cuma 9:39 am - Güncelleme: 4 Kasım 2022 Cuma 9:39 am

Kağıt fiyatlarının ikiye katlanmasının ardından yayıncılar kitap fiyatlarına bir zam daha yapılacağını duyurdu. Kitap fiyatlarına en az yüzde 20 oranında zam yapılması bekleniyor.

AKP’nin kötü ekonomi yönetimi nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kağıt fiyatlarının artmasıyla birlikte kitap sektörüne de zam bekleniyor.

Yayıncıların seneye kötü koşullarda başladığını ve çok uzun süredir de krizle mücadele ettiklerini söyleyen Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Cemran Öder, kitap fiyatlarına zam yapılacağının sinyalini verdi.

YÜZDE 20 ZAM BEKLENTİSİ

NTV’nin haberine göre, kitap fiyatlarına en az yüzde 20 zam gelmesi bekleniyor. 400 sayfalık bir kitaptan 2 bin 200 adet basmanın maliyeti 11 ay önce 9 bin 500 lira civarındayken, bu rakam bugünlerde 26 bin liraya kadar yükseldi.

“DÖVİZ KURUYLA MÜCADELE EDİYORUZ”

Öder, ”Tüm dünyada 2020’nin başından beri kağıt krizi var. Türkiye’deki yayıncılar döviz kurlarıyla mücadele ediyor. Tek başına kağıtta yüzde 120 maliyet söz konusu. Baskı, tutkal, kağıt girdisi de olunca yüzde 240’ların üzerinde artış var” dedi.

“SATIŞLARDA YÜZDE 30-40 DÜŞÜŞ VAR”

TYB yöneticisi, ”Nisandan bu yana kitap satışlarında yüzde 30-40’lara yakın düşüş var” dedi ve kitap üretiminde de düşüşün olduğuna dikkat çekti.

Yurttaş artık simit de yiyemeyecek! Dev zam talebi