İsrail’in saldırısına Hamas’tan misilleme

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2021 Çarşamba 9:25 pm - Güncelleme: 13 Mayıs 2021 Perşembe 12:09 am

Hamas’tan yapılan açıklamada İsrail’in 130 roket ile hedef alındığı bildirildi. Hamas’tan yapılan açıklamada, Gazze’ye bugün İsrail tarafından yapılan saldırılara misilleme olarak 130 roket ile karşılık verildiği duyuruldu.

İsrail düzenlediği hava saldırısı ile Gazze’de bulunan çok katlı El-Şuruk Kulesi’ni vurdu, vurulan bina tamamen yıkıldı. Misillemenin, El-Şuruk kulesinin düşürülmesine karşılık olarak yapıldığı bildirildi. Saldırı sonrası İsrail tarafında sirenlerin çaldığı duyuldu. Roketlerden birinin Sderot’ta bulunan bir eve isabet etmesi sonucu 3 kişi yaralandı. Aşkelon’da ise roketlerden biri bir binaya isabet etti.

BAŞ HAHAMLARDAN YAHUDİLERE ÇAĞRI: ARAPLARA SALDIRMAYIN

İsrail’de yayın yapan 7. Kanal’ın aktardığına göre, Yosef şu ifadeleri kullandı:

“İsrail’de masum siviller terör örgütlerince saldırıya maruz bırakılıyorlar, kalplerimiz öfkeyle dolu, neler olduğunu izlemek zor. Ancak, provokasyonlara boyun eğmemeli, insanlara saldırmamalı veya mülklerine zarar vermemeliyiz.” 

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: SALDIRILAR DEVAM EDECEK

The Times of Israel gazetesine göre, İsrail Savunma Bakanı Gantz, Filistinli direniş gruplarının roket saldırılarından en büyük zararı gören kentlerden Askalan’ı ziyaret etti.

Burada yaptığı açıklamada İsrail’in saldırılarını durdurmayacağını belirten Gantz, “İsrail ateşkese hazırlanmıyor. Şu anda bu operasyonun ne zaman sona ereceği belli değil. İsrail Savunma Kuvvetleri, saldırılara devam edecek ve uzun vadede tam bir sükunet sağlayacak.” dedi.

Gantz, Gazze’de sivil yerleşim noktalarına saldırılar düzenleyen İsrail’e karşı uluslararası tepkilere ilişkin ise, “İsrail vatandaşlarını koruma görevimize karşı ahlaki vaazlara kulak asmayacağız.” ifadesini kullandı.

Erdoğan: İsrail’in alçak saldırılarının derhal durmasını istiyoruz

“Olağanüstü halin iki hafta uzatılmasını istedi”

Bu arada Gantz, iki gün önce ilan ettiği olağanüstü halin sona ermesine saatler kala uygulamanın uzatılması için de harekete geçti. Gantz, hükümetten olağanüstü hal uygulamasını iki hafta daha uzatmasını istedi. Açıklamada, olağanüstü halin Gazze Şeridi’ne yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki bölgeler için uygulanacağı ifade edildi.

Uygulamanın, güvenlik güçlerine kalabalığı ve gösterileri kontrol etme, istihbarata uygun olarak belirli alanları temizleme ve okulları kapatma yetkisi vereceği aktarıldı. Savunma Bakanı Gantz, 10 Mayıs’ta Gazze Şeridi’ne yaklaşık 80 kilometre uzaktaki bölgeler için olağanüstü hal uygulaması getirmişti.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI: BU ÇILGINLIĞI DURDURUN

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, ülkede yaşanan şiddet olayları ve çatışmalara dair açıklamada bulundu.

“Lütfen, bu çılgınlığı durdurun” mesajını veren Rivlin, tüm vatandaşlara tansiyonun düşürülmesi çağrısını yaptı.

BIDEN: İSRAİL, MEŞRU MÜDAFAA HAKKINA SAHİP

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısı esnasında Filistin ve İsrail’de yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtladı.

İsrail’in yanı sıra Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkeleri ile de bu konuda yakın temas halinde olduklarını belirten Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ve bu konuda yakın zamanda bir açıklama yayımlayacaklarını söyledi.

Yakın zamanda durumun sakinleşmesini beklediğini vurgulayan Biden, “Binlerce roket topraklarına düşerken İsrail’in kendini savunma hakkı var” değerlendirmesinde bulundu.

ARAP BİR SÜRÜCÜ İSRAİLLİLER TARAFINDAN LİNÇ EDİLDİ

İsrail’in Bat Yam kentinde İsrailli bir grubun, Arap olduğu bildirilen bir araç sürücüsünü linç etmek istedi.

Sokakta bulunan kalabalığın arasına giren sürücü, İsrailli grubun saldırması üzerine aracı ile kalabalıktan kaçmaya çalıştı. Başka bir araca çarparak duran sürücü daha sonra sıkışık olan trafiğin içine girmesi ile saldırganlar tarafından araçtan indirilerek adeta linç edildi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, İsraillilerin araç sürücüsüne Arap olduğu için saldırdığını ifade ederken, bazı kaynaklar ise sürücünün Yahudi olduğunu ve yanlışlıkla saldırıya uğradığını belirtti.
Sürücünün sağlık durumu hakkında net bir bilgi bulunmuyor.

HAMAS: İŞGALCİLER BİZDEN YENİ ŞEYLER GÖRÜLER

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Danışmanı, İsrail topraklarına düzenlenen roket saldırılarına dair El Cezire kanalına yaptığı açıklamada “İşgalciler bizden yeni şeyler gördüler; durumu tırmandırmaya devam ederlerse fazlasını alacaklar” dedi.

Yetkili, “ABD yönetimi, bir tarafa karşı diğerine nazaran daha önyargılı olup olmadığını kanıtlamalıdır” belirtti. Bununla birlikte bölge ülkelerinin ateşkes için yürüttüğü arabuluculuk faaliyetlerine ilişkin olarak Mısır ve Katar’a teşekkür etti.

ABBAS: FİLİSTİNLİLERİ KORUMAK İÇİN HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALACAĞIZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ”Filistinlerin güvenliğini sağlamak için her türlü önlemi almaya devam edeceğiz. Bunun için her seçenek üzerinde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.  İsrail’in Gazze Şeridi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinlilere karşı amansız bir saldırı gerçekleştirdiğine dikkati çeken Abbas, “Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da halkımıza yönelik gerçekleştirilen barbarca saldırganlığı durdurmak için tüm çabamızı sürdürüyoruz.” dedi.

Abbas, “İsrail saldırganlığı tüm sınırları aştı. Böylece tüm uluslararası hukuku ve örfü ayaklar altına aldı.” ifadelerini kullandı. İsrail’in saldırılarının Filistin halkının ulusal birliğinin önemini arttırdığına vurgu yapan Abbas, bu ulusal birliğin Filistin halkının savunulması için şart olduğunu kaydetti.

Abbas, ABD ve İsrail’e hitaben, “Bardak taştı artık! Gidin başımızdan. Yakamızı bırakın artık. Vatanımızdan çıkmayacağız, gözünüze bir diken gibi batmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Filistin yönetimi olarak ABD ile iletişim halinde olduklarına vurgu yapan Abbas, “Kudüs, Arap ve İslam’ın olarak kalacaktır. Kudüs’ün çağrısı tüm dünyayı birleştiriyor.” ifadelerini kullandı.

Abbas, “Kudüs kırmızı çizgidir, Kudüs özgürlüğüne kavuşmadan barış olmaz.” şeklinde konuştu.

FİLİSTİN: HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 65’E YÜKSELDİ

İSRAİL: BİRİ AĞIR TOPLAM YEDİ KİŞİ YARALANDI

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’ndan yapılan açıklamada, yaralanan 7 kişinin Askalan kentindeki Barzilai Hastanesi’ne kaldırıldığı ifade edildi. Açıklamada, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu bilgisi paylaşıldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da Gazze’den atılan roketler sonucu yaralananlardan birinin 6 yaşındaki bir çocuk olduğu kaydedildi.

İsrail, Gazze’de çok katlı bir binayı vurdu

GAZZE’DEN İSRAİL’E ROKET ATILDI

Gazze Şeridi’nden İsrail şehirlerine onlarca yeni roket fırlatıldı. Aşkelon ve Aşdod şehirlerinde sirenler çalmaya başladı.

ABD SAVUNMA BAKANI AUSTIN, İSRAİLLİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Austin’in, İsrailli mevkidaşı Gantz ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

Kirby, “Bakan Austin, Bakanlığın, İsrail’in kendini ve halkını savunma konusundaki meşru hakkına verdiği güçlü desteği iletti ve İsrailli sivilleri hedef alan Hamas ve diğer terör gruplarının roket saldırılarını güçlü bir şekilde kınadı.” ifadelerini kullandı.

Sözcü Kirby, Bakan Austin’in İsrailli mevkidaşına tüm tarafların sükuneti tesis etmek için gerekli adımları atmasının önemini yinelediğini kaydetti.

Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 56’ya yükseldi

BEYAZ SARAY’DAN DOĞU KUDÜS AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Doğu Kudüs’te artan gerginliğin azaltılmasının ve bölgedeki halkın korunmasının, öncelikleri olduğunu açıkladı.

İsrail ve Filistin’in yanı sıra Katar, Tunus, Ürdün ve Mısır da dahil 25 üst düzey görüşme gerçekleştirildiğini belirten Psaki, bunların 10’unun dün gerçekleştiğini bildirdi.

Psaki, Biden yönetiminin İsrail’e bir büyükelçi atayıp atamayacağının sorulması üzerine, “Tabii ki İsrail’e gelecek haftalarda nitelikli ve deneyimli bir büyükelçi atayacağız. Bu süreç devam ediyor ve tamamlandığında bu ismi duyuracağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Psaki, “Şu anda diplomatik kanallar ile bölgeyle iletişimimiz sürüyor. Bizim bölgedeki hedefimiz gerginliğin azaltılması. Aynı zamanda bölgedeki halkın korunmasını da istiyoruz” diye konuştu.

İsrail’in Lid kentinde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi

NETANYAHU: HAMAS’A HAYAL EDEMEYECEĞİ DARBELER İNDİRECEĞİZ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bölgedeki çatışmalar ile ilgili ”Bu daha başlangıç. Hamas’a hayal edemeyeceği darbeler indireceğiz” açıklamasını yaptı.

Ayrıca Netanyahu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin arasında meydana gelen son gerginliklere ilişkin Blinken ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti.

Başbakan Netanyahu, Blinken’in görüşme sırasında İsrail’in kendisini savunma hakkının olduğunu hatırlattığını söyledi.

Netanyahu, Blinken’e ABD’nin İsrail’e “kendisini savunması için” verdiği desteklerden dolayı teşekkür ettiğini kaydetti.