Hubble Uzay Teleskobu çalışmayı durdurdu: İşte nedeni

Yayın tarihi: 28 Nisan 2024 Pazar 4:05 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2024 Pazar 4:06 pm

Yaşanan arıza nedeniyle evrenin yaşını belirleyen 16 milyar dolarlık Hubble Uzay Teleskobu‘nun çalışmayı durdurduğu açıklandı.

NASA, Hubble Uzay Teleskopu’nun mekanik bir sorun nedeniyle operasyonlarını duraklattığını açıkladı. Sorunun Hubble’ın dönmesine ve yeni hedeflere kilitlenmesine yardımcı olmak için çalışan jiroskoplardan birinde olduğu belirlendi. Teleskop salı günü, üç jiroskoptan biri hatalı okumalar göndermeye başlayınca otomatik olarak “güvenli moda” geçti.

Bilim insanları Hubble’ı evrenin yaşıyla ilgili ilk resmi tahmini belirlemek ve başlangıçtan itibaren evrenin görüntülerini çekmek için kullandı. Operasyonlar şimdilik askıya alınırken, NASA yetkilileri arızayı gidermek için çalışıyor.

İLK ARIZASI DEĞİL

1990 yılında fırlatılan 34 yıllık uzay teleskobunun jiroskoplarında zaman zaman sorunlar yaşanıyordu. Jiroskoplar, bir nesnenin dönme hızını ölçmenin yanı sıra Hubble’ın sabit ve yönlendirilmiş kalmasına da yardımcı oluyor. Teleskopun jiroskoplarının her biri, kapalı bir silindir içinde dakikada 19 bin 200 kez dönen bir tekerlek içeriyor. Jiroskopları tamir etmek ve yenilemek için hizmet veren son uzay mekiği görevi 2009’daydı. Bu görevde, bozuk jiroskoplar oksijen yerine basınçlı nitrojenle doldurulmuş olanlarla değiştirildi.

NASA’DAN AÇIKLAMA

Bunun Hubble’ın sonu olup olmadığı konusunda NASA yetkilileri iyimserliğini koruyor.

Ajans bugün yaptığı bir duyuruda, “NASA, Hubble’ın bu on yıl boyunca ve muhtemelen bir sonraki dönemde de ajansın James Webb Uzay Teleskobu gibi diğer gözlemevleriyle birlikte çalışarak çığır açan keşifler yapmaya devam edeceğini öngörüyor” diye yazdı.

James Webb’ten 100 kat daha geniş! Euclid Uzay Teleskobu ilk fotoğrafını Dünya’ya gönderdi

Kaynak: NTV