İmamoğlu’ndan bakanlığa ‘Üsküdar’ tepkisi: Yapılmış en ayıp işlerden birisidir

Yayın tarihi: 17 Mart 2023 Cuma 12:58 pm - Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma 5:58 pm

İBB’nin Üsküdar Salacak’ta imara aykırı olduğu için yıkım kararı aldığı kafelere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın engel olmasına ilişkin konuşan İmamoğlu, “Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir plan yaparak gecekondu gibi İstanbul Boğazı’nın kıyısında işgalle yapılmış binaları imarlı hale getirmiş. Bu Türkiye Cumhuriyeti, İstanbul tarihinde yapılmış en ayıp işlerden birisidir” dedi.

İBB, ‘Üsküdar Salacak Harem Doğal SİT Alanı‘ sınırları içinde kalan ve tescilli kültür varlıklarının bulunduğu meydanda faaliyet gösteren kafelerin yıkımı için işlem başlatmış, İstanbul 6. İdare Mahkemesi 25 Ağustos 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Mahkemelik olan işletmeler için ilçe belediyesi plan değişikliği hazırladı. Kafelerin bulunduğu alan, imar planlarına ‘meydan’ ve ‘günübirlik tesis alanı’ olarak işlendi. Belediyenin plan değişikliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak 16 Mart itibariyle itirazlar için askıya çıkarıldı.

İBB’nin yıkmak istediği kaçak kafeleri AKP’li belediye ve bakanlık kurtardı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kaçak yapılara bakanlığın sahip çıktığını söyleyerek 14 Mayıs seçim gününü işaret etti: “Üsküdar sahilde işgalleri bir bir kaldırdık. Ta ki, bakanlık kaçaklara sahip çıkana kadar. Bu iki işgal Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alelacele yaptıkları plan değişikliğiyle özel olarak korundu. Ülkemiz, işgali koruyan akıldan 14 Mayıs’ta kurtulacak.”

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, KİPTAŞ ile ortak yürütülen depreme karşı güçlendirme projesinin ayrıntılarını açıkladığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlarken Üsküdar’da yaşanan gelişmeler üzerine açıklamalarda bulundu.

Ekrem İmamoğlu açıklamalarında şunları kaydetti:

“BELEDİYE VE BAKANLIK İŞGALLE YAPILMIŞ BİNALARI İMARLI HALE GETİRMİŞ”

Yine bu kanuna sığınarak, yine kararnameye sığınarak, Üsküdar halkının çıkarını korumakla yükümlü Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir plan yaparak gecekondu gibi İstanbul Boğazı’nın kıyısında işgalle yapılmış binaları imarlı hale getirmiş. Bu Türkiye Cumhuriyeti, İstanbul tarihinde yapışmış en ayıp işlerden birisidir. Siz İstanbul’a hem bunu yapacaksınız hemde ‘İstanbul ile ilgili dönüşümü, depremle mücadeleyiz biz başarırız’ diyeceksiniz. Hayır yapamazsınız. Bu prensipsizliktir, tutarsızlıktır, İstanbul’a yapılan çok büyük bir ayıptır.

“BİZİ OYALAMASINLAR!”

Hukuki mücadelemizi elbette vereceğiz. İstanbul halkının buradaki iki temel sorumlusu var o bölgeyle ilgili. Biri Üsküdar Belediyesi onun tepe üst çatısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Siz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni masadan kaldırıyorsunuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından saçma sapan gece kondu gibi yapılmış çirkin, görüntüsüyle Kuşkonmaz Camii’ni berbat eden yapılara dair plan çıkarıyorsunuz. Ayıptır! Ne ahlaka sığar, ne imar prensinine sığar ne de Çevre ve Şehircilik’e sığar. Gündem deprem iken, on binlerce insanın hayatını kaybettiği, yüzbinlerce insanın İstanbul’da hayatını tehdit ettiği yapılan bu işler hükümetin önceliğinin ne olduğuna dair bir göstergesidir. Gün gün takip edeceğim. Yargıyı da bu anlamda göreve davet ediyorum. Bizi oyalamasınlar.

İBB’nin yıkmak istediği kafelere bakanlık kılıf buldu! “Yargı sürecini başlatacağız”

 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da belgeleriyle şu açıklamalarda bulundu:

Kültür Bakanlığı’nın görevi Üsküdar’da Mimar Sinan yapısına eklenen kaçakları kurtaran planı onaylamak değil yıktırmaktır. Şehircilik Bakanının bu planına Kültür Bak. Koruma(!) Kurulu onay veremez. Üst kurula taşıdık, kurulun M. Sinan’ı mı, kaçak yapıyı mı koruyacağını göreceğiz!