İmamın 40 günde yükselişi Sayıştay’a takıldı

Yayın tarihi: 15 Nisan 2023 Cumartesi 10:00 am - Güncelleme: 15 Nisan 2023 Cumartesi 4:41 pm

İmam kadrosunda görevli bir kişinin 40 gün içindeki yükselişi Sayıştay‘ın dikkatini çekti. Önce sınava girmeden zabıta müdürü daha sonra işletme müdürü sonrasında destek hizmetlerine atanan kişinin ödemeleri geri istendi.

Birgün’de yer alan habere göre; İmam olarak göreve başlayan bir kişi 40 gün içinde sınava dahi girmeden basamakları adeta koşarak çıkarak müdürlüğe kadar yükseldi. Sayıştay denetimleri sırasında ortaya çıkan usulsüzlük yargıya taşındı.

Mevzuatta belirtilen şartları taşımamasına rağmen peş peşe atamalarla yükselen imamın aldığı ek gösterge, ek ödeme, yan ödeme tazminatı ve özel hizmet tazminatlarından kaynaklanan kamu zararının geri alınmasına hükmedildi.

Sayıştay’da yapılan yargılamaya ilişkin kararda, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde zabıta müdürü olabilmek için zabıta olarak en az iki yıl çalışma şartı arandığına vurgu yapıldı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun da açılan dava üzerine iki yıl şartını onayan bir karar aldığı belirtilerek, kıdem şartı konusunda ortaya konulan tereddütlere son verildiği belirtildi.

Sayıştay denetimine girmeyen Maarif Vakfı’na MEB’den milyarlar akacak

KAMU ZARARI

İmamın atanabilmek için gerekli hiçbir koşula uymadan müdür olarak atanması ve bu görevler nedeniyle ödeme yapılmasının “kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanan kamu zararına neden olduğu bildirildi.

Mevzuata aykırı atama yapılması nedeniyle oluştuğundan kamu zararından atama süreçlerinde yer alan ve buna olanak sağlayan tüm kamu görevlilerinin de sorumlu olduğu ifade edildi.