Sayıştay denetimine girmeyen Maarif Vakfı’na MEB’den milyarlar akacak

Yayın tarihi: 5 Nisan 2023 Çarşamba 6:28 am - Güncelleme: 5 Nisan 2023 Çarşamba 12:54 pm

‘Maarif Foundation USA’ adıyla ABD’de kurulan Maarif Vakfı‘na Resmi Gazete kararıyla bu yıl da milyonlarca lira kaynak aktarılmasına karar verildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararda vakfa aktarılacak olan paranın 3 milyar 500 milyon liraya kadar ulaşacağı belirtildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan son cumhurbaşkanlığı kararnamesinde Sayıştay’ın denetlemediği ve FETÖ’nün okullarını devralan Türkiye Maarif Vakfı’na Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kaynak aktarılması karar verildi. Kararda “Türkiye Maarif Vakfına kaynak aktarılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanununun 5 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.” ifadeleri kullanıldı. Kararda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden vakfa 3 milyar 500 milyon liraya kadar kaynağın aktarılabileceği belirtildi.

90 MİLYON LİRADAN FAZLA KAYNAK AKTARILDI

TELE1’den Luiz Letisya Azak’ın haberine göre;  2016’da kurulan söz konusu vakfa sadece o yıl 90 milyon lira aktarıldı. Öte yandan, 2022 yılında 1 milyar 871 milyon 877 bin TL kaynak sağlandığı ortaya çıktı.

FETÖ’NÜN OKULLARINI DEVRALDILAR

Ayrıca, vakfın 49 ülkede 427 eğitim kurumu, 44 yurdu var. 20 ülkede FETÖ’den devralınan 234 okul TMV’ye geçti. Yine vakıf, gönderilen bütçelerle 29 ülkede 171 yeni okul açtı. Vakıf yöneticileri 72 yaşına kadar görevde kalabiliyor, diplomatik pasaport taşıyabiliyor.

AKP’nin kurduğu Maarif Vakfı’nın bütçesi 6 yılda 22 kat arttı

ABD’DE KURDUKLARI VAKFA KAYNAK AKTARDILAR

Yine TELE1’in Washington temsilcisi Yılmaz Polat vakfın ABD’de Maarif Foundation USA adında bir vakıf kurduğunu ve bu vakfa kaynakların aktarıldığını duyurmuştu. ABD Vergi Dairesi’ne yapılan bildirimlerde, 2019 yılında ‘MAARİF-USA’nın mal varlığı ve gelir toplamı ‘7 milyon 466 bin 959’ dolar olarak bildirilmiş. 990 nol’lu vergi formunda geliri ‘2 milyon 665 bin 952 dolar’ olarak gösterilmişti. IRS resmi belgesinde Yapılan bağış ise ‘ 2 milyon 49 bin 466 dolar’ olarak yer alıyor.

‘501C sayılı vergiden muaf statüyle’ kurulan ‘Maarif-USA’nın amaç ve faaliyeti şöyle özetleniyor:

‘Okul öncesi, ilköğretim, lise ve yüksek öğretim kurumları ile yurt, kütüphane gibi eğitim tesisleri kurmak ve işletmek.’ ‘Maarif-USA’ Maarif School’ları Direktörlüğüne son olarak Türkiye Maarif Vakfı’ndan Ahmet Celal Özdemir atandı. Vergi forumlarında ‘MAARIF FOUNDATION USA’ Başkanı olarak Yavuz Orta ve Mehmet Özkan isimleri bulunuyor.

Merkezi İstanbul’da olan ‘Türkiye Maarif Vakfı’ Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş.

Türkiye Maarif Vakfının resmi sitesinde şu bilgiler veriliyor:

‘Mütevelli Heyeti , Türkiye Maarif Vakfının karar organı olup on iki üyeden oluşur. Bunlardan dördü Cumhurbaşkanı ve üçü Bakanlar Kurulu tarafından atanan yedi daimi üye ile ikisi Millî Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu temsilcilerinden teşekkül eder. Türkiye Maarif Vakfının kuruluşuna katılan gerçek kişiler ve tüzel kişi temsilcileri Türkiye Maarif Vakfının Mütevelli Heyetini oluşturur.’

TÜRKEN’den sonra ABD’de milyonlarca dolarlık MAARİF-USA Vakfı

VAKFIN YÖNETİCİLERİ KİM?

Maarif Vakfı’nın yöneticileri arısında Mahmut Mustafa Özdil,  İpek Coşkun Armağan, Mustafa Çaltılı, Bülent Çiftci, Prof. Dr. Mehmet Özkan, Ahmet Türkben yer alıyor. Vakfın başkanı ise Prof. Dr. Birol Akgün  aynı zamanda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Birol Akgün en son, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı İlim Yayma Cemiyeti’nin konferansına katıldığını kendisine ait sosyal medya hesabından paylaşmıştı