Gergerlioğlu polis aracındaki yumruklama tehdidini anlattı

Yayın tarihi: 30 Nisan 2021 Cuma 10:52 am - Güncelleme: 30 Nisan 2021 Cuma 10:52 am

ROJDA ALTINTAŞ – TELE1

Tutuklu eski HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sincan Cezaevi’nden, TELE1’in sorularını yanıtladı. Hakkında açılan davanın ve hızlandırılan sürecin kendisine özel muamele olduğunu belirten Gergerlioğlu, gözaltına alındığı dönemde bir polisin ona yumruğunu kaldırdığını söyledi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir haberi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı için şu an cezaevinde. Sincan Cezaevi’nde tutulan Gergerlioğlu, tutuklanmadan önce Meclis Genel Kurulu ve HDP grubunda uzun süre oturma eylemi yaptı, ardından da evine yapılan baskınla gözaltına alınarak tutuklandı.

Gergerlioğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanması ciddi tepkilere neden olmuştu. İki gözaltı süreci yaşayan Gergerlioğlu’nun iki fotoğrafı sosyal medyada günlerce paylaşıldı. Meclis genel Kurulu’nda eyleme başladığı dönemde, abdest için lavaboya giderken gözaltına alınan Gergerlioğlu, ayakkabılarını bile giymeden gözaltına alındı. Sonrasında serbest kalan Gergerlioğlu  bu kez hakkındaki yakalama kararının infazı için evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Bu süreçte de akıllarda bazı kareler kaldı. Gözaltına alınırken de Gergerlioğlu, polis aracında ve hastanede kötü muameleye maruz kaldığını söyledi. Cezaevinden sorularımızı yanıtlayan Gergerlioğlu, polis aracında bir polisin kendisine yumruk kaldırdığını söyledi.

Gergerlioğlu mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Gözaltına alınma esnasındaki muamele de, 2016’da başlayan yargı süreci de, TBMM’de aceleyle okunması da, şahsıma özeldi.  Olabildiğince hukuksuz ve gaddar  bir şekilde yapıldı.  Daha önce işkence yaptığını belgelediğim, TBMM genel kurulunda açıkladığım bir polisin gözaltına gönderilmesi ve özellikle onun darp etmesi  sizce tesadüf  mü? Bana karşı iktidarın çok öfkeli olduğunu cümle alem biliyordu. Bu intikamı almak için en üst düzeyden talimatlar yağdırıldı. Bekletilen birçok örneğe, AYM başvuruma rağmen, karar aceleyle  TBMM’de okunmuştu. Meclis’te gözaltı emrini Devlet Bahçeli vermişti, Meclis Başkanı Şentop anında uygulamıştı. Aceleyle çıkarılan tebliğ name ve yine yakalama kararının olağanın dışındaki hızı o gece yaşanan vahşi muamelenin açıklamasıydı.  Beni gözaltına alan polis arabada kamerasız ortamda hakaret ve küfürlerle buna devam etti. Hatta yumruklama tehdidince bulunarak yumruğunu kaldırdı. İktidarın insan haklarına aykırı birçok tutumunu çarpıcı şekilde belgelemem bunun nedeniydi. Polisin o gece yaşattığı şiddet, sevk edildiğim halde hastaneye anjiyo için değil de cezaevine götürüp 5-6 saat gecikme yaşatması  dışında cezaevine girişte başka bir hak ihlali yaşanmasıydı. Cezaevi geciken anjiyo sevkini sağladı ve ambulans ile hastaneye  gittik. Yoğun bakımda jandarma bekledi. Erken taburcu olup ön kapıdaki vekiller ve MED mensuplarından kaçırılarak arka kapıdan çıkarıldım. Yoğun bakımdayken kelepçe takılarak hastaneye çıkarıldım. Çıplak arama yapılmadı ancak bize verilen mahkum yardım kitapçığında “çamaşırı bile indirilir” yazıyordu. Anlaşılan başkalarına rahatlıkla yaptıkları çıplak aramayı tepkilerden çekindikleri için bana yapmadılar.”