Gazeteci Sedef Kabaş’ın yargılandığı dava ertelendi

Yayın tarihi: 22 Haziran 2023 Perşembe 7:57 pm - Güncelleme: 22 Haziran 2023 Perşembe 7:57 pm

“Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği iddiasıyla yargılanan gazeteci Sedef Kabaş‘ın duruşması 16 Kasım’a ertelendi.

Sosyal medyada 2016-2021 yılları arasındaki paylaşımları nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ile suçlanan gazeteci Sedef Kabaş’ın yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kabaş ve avukatları duruşmada hazır bulundu.

MLSA’nın haberine göre, duruşma sonunda Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz ile mahkeme başkanı arasında sert atışma yaşandı. Poyraz reddi hakim talebinde bulundu. Dava reddi hakim talebine ilişkin gerekçe ve delillerinin sunulması için 16 Kasım 2023’e ertelendi.

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 2 yıl 4 ay hapis cezası alan ve 49 günlük tutukluluğun ardından geçen yıl mart ayında tahliye edilen Sedef Kabaş’a aynı suçlamayla bir dava daha açıldı. Kabaş’ın hesabındaki 25 tweeti delil olarak sunan savcı, ‘tahkir kastı’ bulunduğu gerekçesiyle Kabaş’ın cezalandırılmasını talep etti. Davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sedef Kabaş, duruşma salonunda yaptığı savunmada şunları söyledi:

“Bu dava adaleti tesis etmek için değil üzerimde baskı kurmak için açılmış bir davadır. Geriye dönük yazdıklarım sanal hafiyelik yapılarak, sanki şüpheli biriyim, sanki suç işlemişim gibi taranmış ve tek bir cümlesi; tek bir sözcüğü hakaret, kötü söz, küfür, kişilik haklarına saldırı ya da menfi herhangi bir ifade içermediği halde hakkımda ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiası ile bu dava açılmıştır. Bir bakıma yargı bir gazeteci üzerinde baskı, sindirme, susturma siyaseti adına bir kez daha araçsallaştırılmıştır.”

Duruşmanın sonunda Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz, reddi hakim talebinin kabul edilmemesine tepki gösterdi. Poyraz, “Kürsünün gücünü kullanarak, savunmayı yok saymaya çalışan mahkeme hakimini ayrı gerekçeleri mükerrer kabul etmesi nedeniyle mahkeme hakimini bir kez daha reddediyorum” dedi.

Mahkeme, red talebine ilişkin gerekçe ve delillerin dosyaya sunulması için duruşmayı 16 Kasım’a erteledi.

TELE1 ve Sedef Kabaş’a tazminat cezası