Faiz ne zaman düşecek? Ekonomist Tunç Satıroğlu’ndan vahim enflasyon açıklaması

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2024 Perşembe 2:13 pm - Güncelleme: 23 Mayıs 2024 Perşembe 2:13 pm

Haber: Ceren Ural

Ekonomist Tunç Satıroğlu Merkez Bankası‘nın ne zaman faiz indirebileceğine ilişkin değerlendirmelerini TELE1’e anlattı. Satıroğlu

2023 Genel Seçimleri’nden sonra AKP hükümeti politika faizini yüzde 50’ye kadar çıkarmıştı. Hükümet kanadından yapılan son açıklamalarda faizin ne zaman indireceği konusu gündeme geldi.

Ekonomist Tunç Satıroğlu TELE1’e yaptığı açıklamada enflasyona dikkat çekti. Satıroğlu ” Defalarca söylemiş Şimşek ‘TL reel olarak değer kazanacak’ bu ne demek? Yani dolar kuru enflasyondan daha az artacak demek. Ondan sonra adam faize koyup sonra gidecek ülkesine” dedi.

Son Dakika… Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Satıroğlu faizin ne zaman indirilebileceği konusunda şu ifadeleri kullandı:

Döviz bozulduğu zaman TL’de piyasaya girmiş oluyor dolayısıyla TL piyasada bollaşınca faizler düşüyor. Fakat biliyoruz ki enflasyon lobisi çok güçlü. O kadar güçlü olmasa dünya şampiyonluğunda oynar mıydık? Mehmet Şimşek göreve geldi, Hafize Gaye Erkan geldi. Aşırı bir reel negatif faiz olduğunu bilmiyorlar mıydı? Biz kademeli faiz artışı yapacağız dediler. Aşırı negatif faiz verirken, kademeli reel faiz artışı yapmak ne demek? Ben negatif reel faiz vermeyi, enflasyonu körüklemeye devam edeceğim. Enflasyonda inat edeceğim demek. Aylarca negatif reel faiz net olarak devam etti. Aylarca devam etti.

FAİZ NE ZAMAN DÜŞECEK?

Bir sene de nasıl böyle bir sonuç alabilirsiniz mümkün değil. Ne zaman faizi indirecekler? Enflasyonu bir baz etkisiyle indirip tekrardan 50’nin altına getirdikleri zaman bu faiz çok yüksek diyecekler ama TÜİK enflasyonunu baz alıyorlar. Yani ENAG’ı geçtim İTO’ya göre bile belki daha düşük faiz olduğu bir ortamda diyecekler ki bu faiz çok yüksek. Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketine göre, çok düşecek enflasyon.

“DAHA ÇOK ENFLASYON OLACAK”

Geçen sene yapılan ankete göre 1 yıl sonrasına ait tahmin yüzde 31 zaten. Bugün zaten enflasyon yüzde 31 olmalıydı neden olmadı. Demek ki katılımcılar Nebati’yi Şahap Kavcıoğlu’na çok güvenmişler. Mehmet Şimşek’e aynı oranda güvenmiyorlar. Adam 31 beklemiş bir yıl sonrası için. Bunlara bakarak faiz indirimi yapacaklar peki sonra ne olacak? Daha da çok enflasyon olacak bunun da bedelini gene bu halk ödeyecek. 4 yıl böyle.

Kaynak: HABER MERKEZİ