Faciada 5’inci gün! Çalışmalar Manganez ocağında yoğunlaştı

Yayın tarihi: 17 Şubat 2024 Cumartesi 11:57 am - Güncelleme: 17 Şubat 2024 Cumartesi 5:47 pm

Erzincan’da maden sahasındaki siyanür atığının olduğu alanda meydana gelen heyelanda toprak altıda kalan dokuz işçiyi arama çalışmaları 5’inci gününde devam ediyor. Arama çalışmasında, toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki manganez ocağı bölümüne yoğunlaşılıyor.

Erzincan’ın İliç ilçesinde maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan işçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar sürdü. Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 5’inci gününde devam etti.

Maden faciasında 9 il 3 ülkeye siyanür uyarısı!

Sağanak ve sisin etkili olduğu bölgedeki çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel katıldı. Arama kurtarma faaliyetleri, 793 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, metale duyarlı 5 yeraltı radarıyla, 24 saat esasına göre yürütüldü.

MANGANEZ OCAĞINA YOĞUNLAŞILDI

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçlara ulaşmaya çalıştı.

Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalar ile maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki “manganez ocağı” bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.

Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan “manganez ocağı”na düştüğünün değerlendirilmesi sonucu bölgede arama çalışmaları yoğunlaştırıldı. Metal yoğunluğu tespiti yapılan ve şeritle işaretlenen noktalarda, iş makineleri yardımıyla başlatılan arama çalışmaları devam etti.

6 İŞÇİ DERE YATAĞINDA 3’Ü MANGANEZ OCAĞINDA

Enerji ve  Tabii Kaynaklar bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada, “Son 24 saat arama kurtarmayla alakalı özellikle manganez ocağındaki 3 çalışanımız için yoğun bir çalışma devam ediyor. 6 işçi dere yatağı alanında, 3’ü manganez ocağında. Su kontaminasyonuna karşı 9 ayrı noktadan ölçüm alıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlamış değiliz.” dedi.

Kaynak: TELE1