Erdoğan “Giderlerse gitsinler” demişti! Türkiye, kişi başına düşen doktor sayısında Avrupa’da sonuncu

Yayın tarihi: 25 Eylül 2023 Pazartesi 3:11 pm - Güncelleme: 25 Eylül 2023 Pazartesi 3:11 pm

Türkiye’de hekim göçü devam ederken, kişi başına düşen doktor sayısı açısından Avrupa’da son sırada yer alıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl doktorlara yönelik “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, buralar boş kalmaz merak etmeyin” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, doktor sayısında Almanya, İtalya (243 bin), Fransa (216 bin) ve İspanya’nın (213 bin) ardından beşinci sırada bulunuyor. Ancak nüfusa göre hesaplandığında durum değişiyor. Kişi başına düşen doktor sayısı açısından Türkiye Avrupa’da son sırada yer alıyor. Erdoğan, doktorların yurt dışına gitme isteği hakkında konuşurken “Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralarda onlarla devam ederiz. Gerekirse yurt dışından ülkemize dönmek isteyenleri süratle davet ederiz. Buralar boş kalmaz merak etmeyin” demişti.

TÜRK VATANDAŞLARI SENEDE ORTALAMA 8 DEFA MUAYENE OLMAK İÇİN DOKTORA GİDİYOR

Euronews’te 2021 yılı verilerine göre hazırlanan habere göre, Türk vatandaşları senede ortalama 8 defa muayene olmak için doktora gidiyor. Türkiye bu alanda Avrupa ülkeleri içinde üst sıralarda yer alıyor. Yıllık doktora gitme sayısı ülkeden ülkeye büyük farklılık gösteriyor. AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın açıkladığı 2021 yılı verilerine göre, bu sayı 2 ile 11 arasında değişiyor. İlk sırada 11 defa ile Slovakya bulunurken İsveç 2,3 defa ile son sırada. Türkiye bu alanda 29 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada yer alıyor. Almanya 9,6 kere ile ikinci olurken ardından Macaristan (9,4 defa) ve Hollanda (8,6 defa) geliyor.

Yaşam hakkı için grev yapan doktorları ‘öldürmez misin’ diye hedef alan imamın görev yeri değişti!