Sahte pasaportla Türkiye’ye girmişler! Suriyeliler ve böbreklerini sattığı İsrailliler yakalandı

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2024 Cuma 11:21 am - Güncelleme: 3 Mayıs 2024 Cuma 11:22 am

İsrail’den böbrek nakli için Adana’ya gelen 7 kişiden ikisinin Suriyeli olduğu ve İsrailli 2 kişiye sattıkları böbreklerinin nakledilmesi için sahte pasaportla Türkiye’ye sokulduğu tespit edildi. Aralarında Türkiye’de turizm acentası sahibi olan donörün de bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık bir ay önce sağlık turizmi için İsrail’den ülkeye gelen 7 kişinin pasaportunda yaptığı incelemede, 2’sinin sahte olduğunu değerlendirdi. Adana Havalimanı’ndaki güvenlik kameralarından alınan verilerde detaylı görüntü ve fotoğraf incelemesi yapan polis, İsrailli gibi gösterilen 2 kişinin Suriye uyruklu Z.M.Z. ile A.S. olduğunu saptadı. Soruşturmayı derinleştiren polis, Suriye uyruklu şüphelilerin böbreklerini para karşılığı sattığını, nakil işleminin gerçekleşebilmesi için alıcı İsrailli E.A.M. ve S.A.S.’nin akrabası gibi gösterilerek sahte pasaport düzenlendiğini tespit etti.

Ekipler, başlatılan teknik ve fiziki takiple Türkiye, İsrail ve Suriye üçgenindeki ‘organ ticareti’ şebekesini deşifre etti. 7 şüphelinin yanı sıra Türkiye’deki organizatörlerin turizm acentesi patronu M.A.U. ve A.K. ile E.D. ve F.Ö. isimli kadınlar olduğu belirlendi. Şebekenin İsrail ayağını ise M.A.S.’nin yönettiği saptandı. Şüphelilerin, nakil ameliyatının gerçekleşeceği günü beklemek üzere kentteki bir otele yerleştikleri belirlendi.

ÇOK SAYIDA SAHTE PASAPORT ELE GEÇİRİLDİ

Bu tespitler üzerine harekete geçen polis, belirlenen çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Baskınlarda 3’ü kadın 11 şüpheli gözaltına alınırken, adreslerde yapılan aramalarda ise 65 bin dolar, 10 bin 400 lira, 994 İsrail şekeli, çok sayıda sahte pasaport ile dijital materyal ele geçirildi.
Adana Adli Tıp Birimi’nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

Yerlileri yetmedi! Suriyeli sahte şeyhler ‘peygamber torunuyuz’ diyerek para topluyor

Kaynak: DHA