Dünyayı kasıp kavuran ‘Koronavirüs’ salgını bize, kadın yöneticilerin erkeklerden çok daha başarılı olduğunu gösteriyor. Kadınların yönettiği ülkeler, alınan kararlar, erken önlemler ve yerinde tespitlerle bu sorunu çok daha doğru ve iyi yönettiğini gösteriyor. Ekonomik olarak gelişmiş olan Almanya, İzlanda, Danimarka, Tayvan, Hong Kong, Yeni Zelanda, Finlandiya ve Norveç’in ortak özelliği kadınlar tarafından yönetiliyor olması… Bir diğer ortak özellikleri ise, Kovid-19 salgın sürecini en ‘az hasarla’ yaşıyor olmaları…
Ing-Wen'ın yönettiği Tayvan koronavirüsle mücadelede dünya lideri. Ocak ayında koronavirüsün yayılmaya başladığı ilk dönemlerde 124 farklı önlem alarak ülke çapında karantina ilan etti.
Merkel'in Almanya’sı, koronavirüsle mücadelede Avrupa birincisi. Almanya'da vaka sayısı 130 bini geçse de koronavirüs kaynaklı can kaybı sayısı Avrupa'da hastalığın hızla yayıldığı İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere gibi nüfusu fazla ülkelerin 5'te biri kadar oldu.
Finlandiya’nın 34 yaşındaki genç başbakanı Sanna Marin, internetin oldukça yaygın olduğu ülkede sosyal medya fenomenlerini kullanarak başlattığı farkındalık kampanyasıyla başarı sağladı.
İzlanda'yı 2017 Kasım'ından beri kadın Başbakan Katrin Jakobsdottir yönetiyor.
İzlanda, hemen hemen tüm nüfusa koronavirüs testi uyguladı, ülke karantina altına alınarak hastalığın yayılmasının önüne geçildi. Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan Norveç'i, 2013 yılından bu yana kadın Başbakan Erna Solberg yönetiyor. Ülkede bugüne kadar 700'e yakın Kovid-19 vakası görülürken, can kaybı ise sadece 139 oldu. Danimarka ise, Kovid-19'u kontrol altına aldı, alınan önlemler kaldırılmak üzere. Danimarka'da Başbakan Mette Frederiksen'in üç dakikalık halka seslenişi ülkede oldukça ses getirmiş, ülkede okullar kamu kurumları, lokanta, kafe ve barlar geçici süreliğine kapatılmıştı. Jacinda Ardern'in yönetimindeki Yeni Zelanda'da Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısı sadece 9. Yeni Zelanda’da, tüm ülke karantina altına alındı.
Bu tesadüf değil. Başarılı olmalarının nedeni kadın olmaları…
Dünyanın önde gelen insan kaynakları ve organizasyon danışmanlık şirketi Korn Ferry Hay Group'un araştırmasına göre, kadınlar neredeyse tüm duygusal zeka yetkinliklerinde erkeklerden daha yüksek puan alıyor. Araştırma, kadınların etkin liderlik ile ilişkili olan duygusal ve sosyal yetkinlikleri erkeklere oranla daha iyi kullandıklarını ortaya koyuyor.
Kadınlar ve erkekler arasındaki en büyük fark duygusal öz farkındalık yetkinliğinde. Kadınlar bu yetkinliği erkeklere göre yüzde 86 oranında daha fazla kullanıyorlar. Kadınlar erkeklere göre yüzde 45 oranında daha fazla tutarlılar ve karşılarındakine daha fazla empati gösteriyorlar.
Karışık zamanlarda soğukkanlı davranmak, ilham vererek ekip birliğini oluşturmak, empati sahibi bir koç ve mentör rolü üstlenmek, geleceğin liderlerini geliştirmek gibi konularda kadınlar daha başarılı.
Hep diyorum... Türkiye’de de bazı sorunlar çözülecekse, bunu kadınlar yapacak. Erkekler değil…