Dünyanın en büyük altın madeni faciaları!

Yayın tarihi: 13 Şubat 2024 Salı 10:21 pm - Güncelleme: 14 Şubat 2024 Çarşamba 2:02 am

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiye ulaşılamadığını söyledi. Erzincan’da altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından dünyanın en büyük altın madeni faciaları merak konusu oldu.

Erzincan’ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden sahasında kayan toprağın altında işçiler kaldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “9 işçimize ulaşamıyoruz” dedi. Çöpler Altın Madeni’ndeki toprak kayması dünyada gerçekleşen altın madeni facialarını akıllara getirdi.

Çin / Sunjiawan / 2005: 14 Şubat 2005’te Çin’in Liaoning eyaletindeki Sunjiawan kömür madeninde meydana geldi. Aslında bir kömür madeni olmasına rağmen, altın da çıkarılmaktaydı. Devasa bir patlama, madenin 214 madenciyi yer altında mahsur bıraktı. Patlama, metan gibi yanıcı gazların birikmesi sonucu maden şaftlarında ateş alarak meydana geldi. Kurtarma çabaları, maden şaftlarında yüksek seviyelerdeki zehirli gazlar nedeniyle zorlaştı. Ne yazık ki, madende mahsur kalan 214 madenci de öldü.

Güney Afrika / Vaal Reefs / 1995: Vaal Reefs altın madeni felaketi, 10 Mayıs 1995’te Orkney, Güney Afrika’da gerçekleşti. Kaza, bir lokomotifin bir asansör şaftına düşmesiyle tetiklendi ve bu sırada bir gaz boru hattını kopardı. Kaçan gaz alev aldı, devasa bir yangına neden oldu ve madenin her yerine zehirli dumanlar yayıldı. Ne yazık ki, 104 madenci, yangın ve zehirli duman inhalasyonu nedeniyle hayatını kaybetti.

ABD / Homestake / 1929: Homestake Madencilik Şirketi yangını, 14 Ocak 1929’da ABD’nin Güney Dakota eyaletindeki Lead’deki Homestake altın madeninde meydana geldi. Yangın, kırık bir matkap veya elektrikli ekipmanın neden olduğu bir kıvılcımdan kaynaklandı. Yangın hızla madenin birbirine bağlı tünellerinde yayıldı ve derin yeraltında bir grup madenciyi mahsur bıraktı. Kurtarma ekiplerinin çabalarına rağmen, yangında on altı madenci yaşamını yitirdi.

Güney Afrika / Elandsrand / 2007: 3 Ekim 2007’de, Carletonville, Güney Afrika yakınlarındaki Elandsrand altın madeninde bir kaya düşmesi meydana geldi. Kaya düşmesi yaklaşık 4 bin madenciyi derin yeraltında mahsur bıraktı. Kurtarma çabaları hemen başlatıldı, ancak madenin derinliği -neredeyse yüzeyin 4 kilometre altında- önemli zorluklar doğurdu. Üç madenci kaza sonucu yaşamını yitirdi ve on kişi yaralandı.

Şili / Copiapó / 2015: 5 Ağustos 2010’da Copiapó, Şili yakınlarındaki San José bakır-altın madeninde meydana geldi. Aslında bir bakır madeni olsa da, altın yan ürün olarak da çıkarılıyordu. Madenin duvarlarının çökmesiyle meydana gelen çökme, yaklaşık 700 metre derinlikte 33 madenciyi mahsur bıraktı. Madenciler, 69 gün boyunca yeraltında kalarak yaşam mücadelesi verdi ve başarılı bir kurtarma operasyonuyla yüzeye çıkarıldı.

maden faciaları

Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiye ulaşılamadığını söyledi. Erzincan’da altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından dünyanın en büyük altın madeni faciaları merak konusu oldu. İşte tarihe geçen facialar…

 

Siyanürlü maden bölgesinde çıplak elle arama kurtarma çalışması

 

Kaynak: TELE1