Dünyada bir ilk! Beyninden canlı solucan çıktı

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 6:32 pm - Güncelleme: 28 Ağustos 2023 Pazartesi 6:32 pm

Depresyon ve unutkanlık yaşadığı için doktora giden bir kadının beyninden 8 santimetre boyunda canlı bir solucan çıktı.

Avustralya’nın başkenti Canberra’da 64 yaşındaki kadının beyninden normalde piton yılanlarında bulunan bir parazit olmasına karşın 8 santimetre uzunluğunda canlı bir bir yuvarlak solucan çıkarıldı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Canberra Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Dr. Sanjaya Senanayake, beyin cerrahı meslektaşı Dr. Hari Priya Bandi’den bir telefon aldı. Bandi, “Aman Tanrım; bir kadının beyninde ne bulduğuma inanamayacaksın. Canlı ve hareket ediyor” dedi. Bandi, kadının beyninden solucanı çıkardı.

‘PİTONLARIN YAŞADIĞI GÖLE YAKIN OTURUYORDU’

Aktrılan bilgilere göre, New South Wales’li 64 yaşındaki kadın hastaneye ilk olarak Ocak 2021’de kabul edilmişti. Şikayetleri ise üç hafta boyunca çektiği karın ağrısı ve ishal, kuru öksürük, ateş ve gece terlemesiydi. 2022 yılına gelindiğinde semptomlarına unutkanlık ve depresyon da eklendi. MR’ı çekilen hastanın ameliyat gerektirecek anomaliler yaşadığı ortaya çıktı. Dr. Senanayake, “Ama beyin cerrahı tabii ki hareket eden bir solucan bulacağını düşünerek ameliyata girmedi” diye konuştu.

46 bin yıldır donuk olan solucan yeniden canlandırıldı

Ardından, hayvanın ne tür bir solucan olduğu tespit edildi. Buna göre, söz konusu parazit normalde pitonlarda bulunuyordu. Bu vaka ise bu parazitin insanlarda bulunduğu ilk örnekti. Buna göre, hasta ‘halı pitonlarının’ (Morelia Spilota) yaşadığı bir göle yakın oturuyordu. Hiçbir yılanla doğrudan temasa geçmemiş olsa da o bölgede yabani otlar topluyor ve bunları yemek yapmak için kullanıyordu. Hekimler ve bilim insanları, yılanın paraziti dışkı yoluyla çimenlere bırakmış olabileceğini söyledi. Buna göre, hastanın doğrudan çimenlere dokunarak ya da topladığı yabani otları yiyerek parazitle temasa geçtiği tahmin ediliyor.

Hastanın durumuyla ilgili bilgi paylaşan Senanayake, hastanın vücudunun karaciğer gibi başka bölgelerindeki diğer larvalar için tedavi görmesi gerektiğini anlattı. Senanayake, hastanın iyileşmeye başladığını ve düzenli olarak durumunun kontrol edildiğini söyledi.

Baş ağrısı için doktora gitti alnından solucan çıktı