Dolardan bir rekor daha! Gözler FED’e çevrildi

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2022 Cuma 10:26 am - Güncelleme: 26 Ağustos 2022 Cuma 10:26 am

Merkez Banaksı’nın faiz kararı sonrasında Dolar/TL kuru 2022 zirvesini yeniledi. Piyasalarda ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ve Merkez Bankası’nın son bir haftada attığı adımların devam eden etkileri izlenecek.

Küresel piyasalarda yatırımcılar, FED’in faiz artırımlarının ne hızda devam edeceğine dair ipuçları için Powell’ın da konuşacağı Jackson Hole sempozyumunu izleyecek. Powell’ın bugün TSİ 17:00’deki konuşması, ekonomideki yavaşlamanın FED’in stratejisine etki edip etmeyeceğine dair ipuçları verecek. Yatırımcılar, FED’in eylülde de 75 baz puan faiz artırmasına yüzde 60 olasılık veriyor.

Piyasalar FED’e kilitlendi

TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBI HIZLANDI

Dolar/TL Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası geçen hafta 17,97 seviyesinden 18,17 seviyesine kadar yükseldi. Böylece TL, faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 1,14 değer kaybetmiş oldu. TL’deki değer kaybı, günlük olarak faiz indirim günü hariç yüzde 0,1-0,2 gibi sınırlı düzeyde kalıyordu.

Daha büyük çerçeveden bakıldığında da TL, nisan sonundan beri yüzde 18,25, yılbaşından beri yüzde 27,5, son bir yılda yüzde 54 değer kaybetti. TL, geçen yıl da yüzde 40 üzeri değer kaybetmişti.

RİSK BÜYÜYOR

Uluslararası Para Fonu (IMF), daha önce Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri, FED’in faiz artışlarına karşı uyarmış, bu durumun sermaye çıkışlarını ve yerel para birimlerindeki kaybı hızlandırabileceğini vurgulamıştı. TL gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında son bir, üç ve beş yıla bakıldığında her vadede açık ara en çok değer kaybeden para birimi. Türkiye, aynı zamanda G20 ve gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek enflasyona sahip ülke. FED’in faizi artırması ve doların güçlenmesiyle Türkiye’de enflasyonun yükselişini hızlanabilir.

DOLARDAN YENİ REKOR

Dolar TL kuru haftanın son işlem gününe 2022’nin rekorunu kırarak başladı. Dolar TL kuru günün ilk işlem saatinde 18.18 TL seviyesini aştı.

Euro: 18.10 TL

Sterlin: 21. 43 TL