Piyasalar FED’e kilitlendi

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 1:57 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 1:57 pm

Piyasalar yeni hafta için FED’in 25-27 Temmuz’da gerçekleştireceği Jackson Hole Sempozyumu’na odaklandı. Ekonomi gözlemcileri, FED Başkanı Powell dahil küresel merkez bankacılığının önemli temsilcilerini bir araya getirecek toplantıdan çıkacak mesajları izleyecek.

Küresel piyasalarda dikkatler, Fed toplantı tutanaklarının daha küçük de olsa faiz artırımlarının devamına işaret etmesinin ardından yeni haftada Jackson Hole Sempozyumu’na çevrildi.

Kansas City FED’in 25-27 Ağustos’ta gerçekleşecek Jackson Hole sempozyumu, Dünya merkez bankacılarını buluşturacak. FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşması 26 Temmuz cuma günü Türkiye saatiyle 17:00’de gelecek.

Powell’ın faiz artırımlarına devam vurgusu yapması beklenirken Eylül toplantısındaki faiz artırımının büyüklüğü konusunda ise bir ön bilgi vereceği tahmin edilmiyor.

Piyasalar, FED’in Eylül toplantısında 50 veya 75 baz puan artırıp artırmayacağı konusunda bölünmüş durumda. CME’nin FedWatch Aracı, yüzde 56,5’lik bir oranla 50 baz puan artış olasılığını ve yüzde 43,5’lik bir oranla da 75 baz puanlık artış olasılığını gösteriyor.

Küresel alanda haftanın en önemli gelişmesi, Federal Powell’ın konuşması iken öte yandan ikinci kez açıklanacak ABD ekonomisinin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi de önem taşıyor. İlk veride ABD ekonomisi yüzde 0,9 daralma görmüştü ve bu veriyle iki çeyrek boyunca üst üste daralma kaydeden ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girmişti.

Veri gündeminin yoğun olmadığı Yurt içi piyasalarında ise haftanın en önemli verisi olarak Perşembe açıklanacak Ağustos Ayı Kapasite Kullanım Oranı öne çıkıyor.

FED faiz kararını açıkladı