Direnişin sürdüğü Akbelen’e tüm yurttan destek yağıyor!

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2023 Salı 6:56 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2023 Salı 7:19 pm

Akbelen Ormanı’nı koruyabilmek ve ağaç katliamına engel olabilmek için İkizköylü vatanaşlar direnişlerini sürdürürken yurdun dört bir yanındaki STK’lardan Akbelen‘e ve ormanı savunan vatanadaşlara destek açıklaması geliyor.

Akbelen Ormanı için İkizköylülerin nöbeti ikinci gününde devam ederken maden şirketi de ağaç kesmeyi sürdürüyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çevre örgütleri, dünden bu yana Akbelen Ormanı’nda devam eden ağaç kesimine karşı çıkarak yetkililere kesimi durdurma çağrısında bulunuyor.

EDREMİT KÖRFEZİ ‘ARTIK YETER’ DEDİ

Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Koruma Girişimi, Burhaniye Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bugün Balıkesir’in Edremit ilçesinde basın açıklaması düzenledi.

“Artık yeter” denilen basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Kömür ocakları çok sayıda köyü yuttu ve yutmaya da devam ediyor. Akbelenliler artık köylerini, tarlalarını, ormanlarını kömüre vermek istemiyor. IC Enerji ve Limak Enerji ortaklığında işletilen termik santrallar yıllardır bölge halkını zehirledi, hasta etti, öldürdü. Köyleri yuttu. Ormanları yok etti. Akbelenliler daha fazla hasta olmak, topraklarını, ormanlarını kaybetmek istemiyor. Ormandaki canların yok olmasını istemiyor. İçinde bulunduğumuz cehennem sıcaklarına yol açan iklim değişikliğinin başlıca nedenlerinden olan termik santrallar ve kömür havzalarındaki bu ısrar neden?

İnsanlar hayatlarından, yaşam alanlarından, geçim kaynaklarından olurken, orman ekosistemleri yok olurken, enerji şirketleri iktidar eliyle her gün daha da palazlanıyor. Karlarına kar katıyor. Anayasa’ya göre ormanları koruması gereken devlet, kendi eliyle ormanları yok ediyor. Yangın bahanesi ile Kazdağı Ekofest’e ormanı yasaklayan iktidar, müştereğimiz olan ormanı kendi kesiyor. Enerji ve maden şirketleri ormanlarımızda, yaşam alanlarımızda kol geziyor.

Kazdağları’ndan Akbelen’e, Munzur’dan Cerattepe’ye, Madra’dan Bergama’ya, ülkemizin her yanı yangın yeri. Bir yandan hayat pahalılığı ile, zamlarla boğuşan halk, diğer yandan iktidarın yaşam alanlarını, tarlalarını ellerinden almak için yaptıkları saldırılara karşı direniyor. Direnenler gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, hak ihlallerine uğruyor. Artık yeter”

Açıklamanın ardından da Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmek üzere hazırlanan vatandaş dilekçeleri Edremit Orman İşletme Müdürlüğü’ne bırakıldı.

 

Akbelen Ormanı’nı koruyan köylülere ‘kasten yaralama’ suçundan işlem yapıldı

FATSA’DAN DESTEK AÇIKLAMASI

Ordu’nun Fatsa ilçesinde ise Cumhuriyet meydanında toplanan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, basın açıklaması ile İkizköy’de ağaç katliamına karşı direnen vatandaşlara destek oldu.

Burada açıklamalarda bulunan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, “Bugün burada toplanmamızın amacı bizim de geçmişte maruz kaldığımız Orman katliamlarına dur demek amacı taşımaktadır. Bugün basında medyada devamlı izliyorsunuz ormanlarımızı cayır cayır yanıyor yetmiyormuş gibi devlet eliyle de Muğla’da ormanlarımızın yok olmasına asla göz yummamamız gerekmektedir. Bugün burada basın açıklamasıyla mücadele edenlere destek vermek amacı ve inancı içerisindeyiz” dedi.

Akbelen katliamının müteahhitleri; Tarkan’ın dediği gibi ‘Doyun artık’

SAMSUN’DAN AKBELEN‘E DESTEK: “IC ENERJİ VE LİMAK YILLARDIR BÖLGE HALKINI ZEHİRLEDİ”

Akbelen’de direnenlere bir başka destek ise Samsun’dan geldi. Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) bugün düzenlediği basın açıklaması ile İkizköy halkının yanında olduğunu duyurdu.

SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ şunları söyledi:

“Onurlu mücadele yürüten arkadaşlarımıza şiddet uygulamak ve gözaltına almak kabul edilemez bir durumdur. Saldırıyı kınıyoruz.

Akbelenliler artık köylerini, tarlalarını, ormanlarını kömüre vermek istemiyor. IC Enerji ve Limak Enerji ortaklığında işletilen termik santrallar yıllardır bölge halkını zehirledi, hasta etti, öldürdü. Akbelenliler daha fazla hasta olmak, topraklarını, ormanlarını kaybetmek istemiyor. Ormandaki canların yok olmasını istemiyor. Akbelelilerin termik santral deneyiminden Kavak Şahin Dağlarına, Tekkeköy ve Çarşamba Ovasına dikkat çekmek isteriz; bugün Akbelen’de yaşananların büyük kısmı Tekkeköy ilçemizde çevre ve halk sağlığı sorunu olarak fazlasıyla yaşanıyor. Eğer biyokütle görünümlü termik santral bir an önce durdurulmazsa çok daha fazla kirlilik, kuraklık, çevre ve halk sağlığı sorunu Yeşil ırmağa kadar olan tüm ovamıza yayılacak. Samsun içme suyunu sağlayan Çakmak Barajı da bundan fazlasıyla etkilenecek. Bugün Akbelen’de yaşananlar kısa süre sonra Kavak Şahin Dağlarına yaşanacak.

İçinde bulunduğumuz cehennem sıcaklarına yol açan iklim değişikliğinin başlıca nedenlerinden olan termik santrallar ve kömür havzalarındaki bu ısrar neden? İnsanlar hayatlarından, yaşam alanlarından, geçim kaynaklarından olurken, orman ekosistemleri yok olurken, enerji şirketleri iktidar eliyle her gün daha da palazlanıyor. Karlarına kar katıyor. Anayasa’ya göre ormanları koruması gereken devlet, kendi eliyle ormanları yok ediyor. Enerji, maden ve inşaat şirketleri ormanlarda, ovalarımızda, meralarımızda kısaca tüm yaşam alanlarımızda kol geziyor. Çünkü yıllardır izledikleri yağmacı, rüşvetçi, akıl dışı gerici politikalar nedeniyle siyasi iktidarın elinde doğamız ve halkımızın emeği dışında paraya çevirebilecekleri bir değer kalmamıştır. Çarşamba Ovasından Akbelen’e, Munzur’dan Cerattepe’ye, Fatsa’dan Bergama’ya, ülkemizin her yanı yangın yeri. Bir yandan hayat pahalılığı ile, zamlarla boğuşan halk, diğer yandan iktidarın yaşam alanlarını, tarlalarını ellerinden almak için yaptıkları saldırılara karşı direniyor. Artık yeter! Bizler sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. İktidara sesleniyoruz; daha fazla yanmak istemiyoruz”

DHA ‘Akbelen Ormanı’ haberini kaldırdı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ: “DEVLET YÖNETİCİLERİNE SESLENİYORUZ, BU KIYIMA ‘DUR’ DEYİN”

İkizköy halkına ve Akbelen Ormanları’nı sabunanlara bir başka destek de Türk Toraks Derneği’nden geldi. Dernek’ten yapılan açıklamada, “Buradan devlet yöneticilerine, Tarım Orman Genel Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz: Bu kıyıma ‘Dur’ deyin. Dünyamız iklim krizi ile yanıp kavrulurken, dünyamızın adeta bir sigortası görevi gören ormanlarımıza kıyılmasına izin vermeyin” denildi.

Dernekten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“4 Temmuz 2023 tarihinde sabah 06.00 sularında sosyal medyada paylaşılan görüntüler ile aldığımız bilgiler ışığında Bodrum ve Milas’ı besleyen en önemli su havzasında bulunan Akbelen Ormanı’nda ağaçların kömür ocağı yapmak için kesilmeye başlandığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Akbelen Ormanı’nın kesilmesi durumunda, zaten işlevini büyük bir ölçekte yangınlar ve kömür madenciliği ile kaybetmiş durumda olan ve bölgenin en önemli su kaynağı olan yüzey suyu havzası işlevini tamamen kaybedecektir. Ayrıca; Akbelen Ormanı, yerleşimler, tarım alanları ile maden sahaları arasında kalan son doğal yaşam ortamı olduğu için özellikle Türkiye’nin taraf olduğu ‘Bern Sözleşmesi Ek Liste II Kesin Korunacak Hayvan Türleri Listesi’nde bulunan ve alanda en az bir defa gözlemlenen veya sesi duyulan kuş türlerinin üreme, beslenme, barınma ve dinlenme amacıyla kullandığı doğal yaşam ortamıdır.

Akbelen Ormanı, Ören-İkizköy hattı ile İkizköy-Tuzabat ile İkizköy-Çamlıca-Bağyaka hattındaki doğal ormanları birbirine bağlayan doğal bir koridor işlevi sağlamaktadır. Akbelen Ormanı’nın ortadan kaldırılması, bu doğal ekolojik köprüyü ortadan kaldırarak, Milas’ın güneyi ile kuzeyini birbirinden ayırarak büyük bir doğal yaşam ortamının parçalanmasına sebep olacaktır.

Muğla’da var olan 3 termik santral ve yarattığı hava kirliliği ve sera gazlarına karşı, karbondioksiti absorbe ederek kirliliği ve sera etkisini azaltan, Muğla’mıza nefes aldıran ormanlarımız yok olursa, turizmin, balın, zeytinin merkezi Muğla büyük yara alacaktır. Bu yapılan girişim, halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının elinden alınmasıdır. Akbelen Ormanı, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen orman yangınları ile büyük ölçekte tahrip olan Ören – İkizköy hattındaki ormana bağımlı türler için bir sığınak işlevi de görmektedir. Anayasa’nın 169. maddesi bütün ormanların gözetimi devlete aittir demektedir. Bu nedenle, devam etmekte olan orman kesiminin acil olarak durdurulması gereklidir.

Buradan devlet yöneticilerine, Tarım Orman Genel Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz: Bu kıyıma ‘Dur’ deyin! Nefes alma kaynaklarımız, ağaçlarımız yangınlarla yok olurken, dünyamız iklim krizi ile yanıp kavrulurken, dünyamızın adeta bir sigortası görevi gören ormanlarımıza kıyılmasına izin vermeyin!”

Akbelen direnişi devam ediyor! İkizköylü kadınlar ve aktivistler oturma eylemi başlattı

MECLİS’TEN AKBELEN‘E DESTEK TİP’Lİ KADIGİL’DEN

Akbelen’e Meclis’ten de destek geldi. Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Kadıgil, “Son iki gündür hepimizin içini yakan, hepimizin duyması, duyurması gereken bir mevzu var; Akbelen ormanlarındaki direniş. Orada kalan son yaşlı ve doğal çam ormanlarını Limak ve İçtaş Holding ortaklığında maden çıkartılabilsin diye katletmeye ant içmiş bir iktidar tarafından yönetildiğimiz, seçimin ardından iki ay geçemeden bir kez daha yüzümüze vuruldu… Bunu iki tane şirket o toprağın altındaki madenleri çıkartabilsin ve o madenle para kazanabilsin diye yapıyorlar. Ve bunu yaparken jandarmayı kullanıyorlar” diye konuştu.

Kadıgil’in bu konudaki açıklamaları şöyle oldu:

“Son iki gündür hepimizin içini yakan, hepimizin duyması, duyurması gereken bir mevzu var; Akbelen ormanlarındaki direniş. Malumunuz Akbelen, Muğla’ya bağlı bir çam ormanı. Ben geçen sene oradaydım, orada direnen köylü kadınları ziyaret ettim. Çünkü bu bir kadın direnişi aynı zamanda. Orada kalan son yaşlı ve doğal çam ormanlarını Limak ve İçtaş Holding ortaklığında maden çıkartılabilsin diye katletmeye ant içmiş bir iktidar tarafından yönetildiğimiz, seçimin ardından iki ay geçemeden bir kez daha yüzümüze vuruldu. Akbelen ormanlarını bundan iki sene önce ‘Beşli Çete’nin bir mensubu olan Limak ve atanamamış beşli çetelerden en büyük taşeronlardan İçtaş’a maden arasınlar diye verdiler. Son iki senedir orayı delik deşik ettikleri, çevre köyleri yaşanılamaz hale getirdikleri, dev çukurlarla ormanları katlettikleri yetmiyormuş gibi şu an geldiler ve iki yıldır direnen İkizköy’ün sınırına dayandılar. Bunu iki tane şirket o toprağın altındaki madenleri çıkartabilsin ve o madenle para kazanabilsin diye yapıyorlar. Ve bunu yaparken jandarmayı kullanıyorlar.

İki senedir o maden şirketlerinden bu ormanı koruyan ne bu ülkenin devleti ne bu ülkenin polisi, jandarması ne o Orman Genel Müdürlüğü… Bu kadınlar savunuyor. Ve dün değil önceki gün bu kadınların üzerine saymayacağımız kadar TOMA, onlarca jandarma büyük bir hırsla saldırıya geçti. Sebebi, oradaki ormanı yok etmek. Oradaki ormanı yok edecekler ki altındaki sahadan bu şirketler madeni çıkartsınlar ve ceplerini biraz daha şişirsinler. Bu ülkenin jandarması bu ülkede ormanlarını savunmak için direnen halka saldırıya geçti. Dün insanlar yaralandı, yaşlı başlı insanları yerlerde sürüklediler, 7 kişiyi gözaltına aldılar. Neredeyse ömrünü bu işe vakfetmiş avukat meslektaşlarımız İsmail Hakkı Atal dahil darp edilerek gözaltına alındı. Gaz bombasından fenalaşan 70 yaşında insanlar var, hastanede tedavileri devam ediyor. Bunu yapan bu ülkenin jandarması. Ağaçları kesmek için jandarma eşliğinde oraya giren, bu ülkenin Orman Genel Müdürlüğü. Ormanlarını, ağaçlarını, kuşlarını korumakla sorumlu Orman Genel Müdürlüğü, jandarmanın korumasında oradaki köy halkına zulmederek ağaçları kesiyor. Tek amaçları var, bu şirketlere kâr ettirebilmek.

Sanıyoruz, bu akıl almaz derecede hiçbirimizin hayatında şahit olmadığı sıcaklıkların bir tesadüf olduğunu hiç kimse düşünmüyordur aramızda. Çünkü bir iklim kriziyle de karşı karşıyayız. Hemen Akbelen’in karşısındaki Rodos’ta, Manisa’da, Muğla’nın dört yanında orman yangınları devam ederken yaşlı ve yetişmiş bir çam ormanının bir tane şirket kar etsin diye kesime açmaktan daha büyük bir vatana ihanet yoktur. Eğer bir vatan haini, bir vatana ihanet durumu arıyorsanız dönecek ve tam olarak buraya bakacaksınız”

Tarkan’dan Akbelen’e destek! “Doyun artık”