Gençliği uzatmanın bir formülü var mı? Eczacı Müderrisoğlu yanıtladı

Yayın tarihi: 28 Nisan 2024 Pazar 6:24 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2024 Pazar 6:24 pm

Haber: TELE1 Haber Merkezi

Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, “Gençliği uzatmanın bir formülü var mı?” sorusuna yanıt verdi. Müderrisoğlu, “Artık dünyada ‘longevity’ dedikleri uzun ve sağlıklı yaşama yöntemleri çıktı” dedi.

Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, TELE1’de ekranlara gelen Yaşamak Güzeldir programına konuk oldu.

Psikolojik Danışman Dr. Selin Erel’in “En çok da aslında bedenimiz gençken bazı şeylerin farkına varmayıp hora kullanıyoruz ya Mehmet Bey bugün bizimle yine müthiş bir formülü paylaşsın istiyorum. Gençlik de elden gitmeden bunu uzatmanın bir formülü var mı?” sorusuna yanıt veren Müderrisoğlu, şunları söyledi:

“Var. Çünkü, artık dünyada ‘longevity’ dedikleri uzun ve sağlıklı yaşama yöntemleri çıktı. Pek çok şeyler yapılıyor. Hatta bunlardan bir tanesi 2009 yılında Amerikalı 3 bilim insanına Nobel ödülünü kazandırdı. Her hücremizin içinde 23 çift kromozom var. Bu kromozomların hayatiyeti uçlarındaki sargı olan telomerlere bağlı. Telomerler kısaldıkça ömür bitiyor. Şimdi sana şunu soracağım, ne zaman yaşlanmaya başlıyoruz? Doğmadan önce, ana rahmine düştüğümüzde 15 bin sargıyla başlıyoruz. Doğduğumuz an 10 bin sargıya iniyor ve 40 yaşına geldiğimizde 7 bin 500 sargı, 4 bin sargıya düştüğümüzde de hayat bitiyor. Şimdi bu işi hızlandıran etkenler var, yavaşlatan etkenler var. Hızlandıran etkenlerden söz edersek; düzensiz yaşam, sigara, stres, kronik alkol tüketiciliği, artı büyük hastalıklar (diyabet, parkinson, alzheimer)… Bunlar daha hızlı tükenmeye gidiyor.”

Kaynak: HABER MERKEZİ