Akbelen katliamının müteahhitleri; Tarkan’ın dediği gibi ‘Doyun artık’

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2023 Salı 2:25 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2023 Salı 2:27 pm

Milas’ta Akbelen ormanı Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin maden sahası için katledilmeye çalışılıyor, köylüler senelerdir ormanlarını korumak için direniyor. İktidara yakınlığıyla tanınan şirketler bugüne kadar aldığı ihalelerle gündeme gelmişti.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılmak istenilen madene karşı senelerdir direnen köylüler dün sabaha karşı jandarma ekipleri ve TOMA’larla karşılaştı.

Köylülerin direniş için kurdukları kamp alanına jandarma girdi direnen köylülerden 8’i gözaltına alınırken 4 kişi de müdahale sırasında yaralandı. Akşam saatlerinden itibaren birçok aktivist nöbet alanına gelmeye başladı, jandarmanın dün kurmuş olduğu barikatlar artırıldı.

Tarkan’dan Akbelen’e destek! “Doyun artık”

KAMUDAN İHALE ZENGİNLERİ

Akbelen’deki olaylar akıllara yandaşlığıyla bilinen Limak Holding ve İÇTAŞ’ın kamudan aldığı ihaleleri getirdi.

Nihat Özdemir’in sahibi olduğu ve muhalefetin ‘Beşli Çete’ olarak nitelendirdiği şirketlerden Limak’ın 2011-2022 döneminde kamudan 7 milyar 728 milyon 974 bin TL’lik ihale aldığı ortaya çıkmıştı. Cengiz, Mapa, Kolin, Kalyon ile birlikte 22 milyar 152 milyar avroya İstanbul Havalimanı ihalesini almasıyla bilinen Limak kamudan aldığı ihalelerle ses getiren şirketlerden biri.

LİMAK’a verilen önemli ihalelerden biri de Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında olan ve Batman Silvan ile Diyarbakır Bismil arasındaki 2 milyon 350 bin dekar arazinin sulanması için yapılan 13 kilometrelik Silvan Tüneli ikmal ihalesi olmuştu. Holding ihaleyi DSİ’den 4 milyar 772 milyon 492 bin TL bedelle almıştı.

2017’de 1915 Çanakkale Köprüsü projesi ihalesini de Limak, iki Koreli şirketle ortak olarak almıştı.

LİMAK’ın Akbelen Ormanı’nı birlikte yok etmek istediği İbrahim Çeçen’in sahibi olduğu şirket İÇTAŞ ise üçüncü körpü ihalesini kazanmasıyla tanınıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yapan ICA İÇTAŞ’ın Kuzey Ormanları’nda Sarıyer-Kilyos tünel inşaatına da başlamıştı.

Akbelen direnişi devam ediyor! İkizköylü kadınlar ve aktivistler oturma eylemi başlattı