Dengir Mir Mehmet Fırat’ın kızı Helün Fırat, DEVA Partisi’nden istifa etti

Yayın tarihi: 14 Nisan 2023 Cuma 9:15 am - Güncelleme: 14 Nisan 2023 Cuma 9:15 am

AKP’nin kurucusu ve iki dönem HDP’den vekil olan merhum Dengir Mir Mehmet Fırat’ın kızı Helün Fırat, DEVA Partisi’nden istifa etti. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fırat, istifasını sosyal medyadan duyurdu.

DEVA Partisi’nin kurucularından ve Genel Başkan Yardımcısı Helün Fırat, yaptığı Twitter hesabından partinden istifa ettiğini açıkladı. “Sürece zarar vermemek adına” istifa ettiğini kaydeden Fırat, Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı olarak görev yapıyordu. AKP’nin kurucularından ve iki dönem HDP vekili olan Dengir Mir Mehmet Fırat’ın kızı olan Münevver Helün Fırat’ın istifa açıklaması şöyle:

“Türkiye bugün çok önemli bir dönüm noktasının eşiğinde. Bu süreçte demokrasi ve özgürlüklerin hep birlikte savunulması gerektiğine dair inancımı koruyorum.

Çok klişe olduğunu bilsem de bu sürece zarar vermemek adına ‘gördüğüm lüzum üzerine’ kurucusu olduğum ve 3 yıldan uzun süredir Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğüm Deva Partisi’nden istifamı kamuoyuna saygıyla duyururum.

Özgür, Demokratik ve müreffeh bir Türkiye en büyük hayalim. Bu amaç çerçevesinde, Millet İttifakı’nın başarısı için bireysel olarak çalışmalarımı ve desteğimi sürdüreceğim.”

MÜNEVVER HELÜN FIRAT KİMDİR?

1975 yılında Mersin’de doğdu.

Tevfik Sırrı Gür Lisesi’ni bitirdi. 1999 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde İşletme dalında yüksek lisans yaptı.

2000 – 2003 yılları arasında bankacılık sektöründe çalıştıktan sonra Kültür ve Sanat İşletmeciliği alanında çalışmıştır.

İyi düzeyde İngilizce ve Almanca bilmektedir.

DENGİR MİR MEHMET FIRAT KİMDİR?

8 Ağustos 1943’te Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğan Dengir Mir Mehmet Fırat, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

AKP Kurucular Kurulu üyeleri arasında yer alan ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliklerinde bulunan Fırat, AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

AKP 21’inci dönem Adıyaman, 22’nci dönem Mersin, 23’üncü dönem Adana milletvekili olan Fırat, 8 Kasım 2008’de AKP Genel Başkan Yardımcılığı ile birlikte MYK ve MKYK üyeliklerinden istifa etti.

2011 yılındaki seçime kadar milletvekilliği görevini yürüten ve partideki görevlerinden istifasına rağmen AKP üyeliği süren Fırat, 28 Temmuz 2014’te Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nden hemen önce partisinden ayrıldığını duyurdu.

Fırat, 2015 genel seçimlerinde HDP’den 25’inci dönem Mersin milletvekili seçildi.

TBMM’nin 21’inci döneminde Meclis Adalet ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olan Fırat, 21 ve 22’inci dönemde de Tunus Dostluk Grubu Başkanlığı görevinde bulundu.

Fırat, 2019’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

AKP’nin kurucularından televizyon kanalında itiraf: ‘Poliste teşkilat kurduk, başına Gülen’i koyduk’