Danimarka, suç işleyen sığınmacıları ıssız adaya yollanacak

Yayın tarihi: 20 Aralık 2018 Perşembe 7:11 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2018 Cuma 9:17 am

Danimarka bir vatandaşının Fas’ta IŞİD üyeleri tarafından vahşice öldürülmesinin yankıları sürerken ardından, ülke  Parlamentosu, iltica talepleri kabul edilmeyen yabancı suçluların Lindholm Adası’nda tutulmasına yönelik tasarıyı kabul etti. Karara Birleşmiş Milletler ve bazı sivil toplum örgütleri karşı çıkıyordu.

Buna göre başkent Kopenhang’ın güneyinde yer alan adaya müebbet hapis cezasına çarptırılmış 100’ü aşkın yabancı mahkum gönderilecek. 2012’de hizmete girecek hapishane devlete 760 milyon krona (115 milyon dolar) mal olacak. Tasarı, hükümeti oluşturan Liberal Parti Venstre, Liberal İttifak ve Muhafazakar Parti ile hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağ görüşlü Danimarka Halk Partisi’nin oylarıyla parlamentodan geçti.

Adada tutulacak mahkumların iltica talebi, bu konuda çok sıkı uygulamaları olan Danimarka devleti tarafından kabul edilmemişti. Söz konusu mahkumların ülkelerine geri gönderilmeleri durumunda işkence ya da öldürülme riski olduğu için adada tutulmalarına karar verildi. Adada şu ana kadar Danimarka Teknik Üniversitesi bünyesindeki araştırma görevlileri domuz gribi ve kuduz gibi bulaşıcı hastalıklarla ilgili yapılan çalışmalar için kullanılıyordu.

 

KARARA HALKIN ÇOĞUNLUĞU SOĞUK BAKIYOR
Bölge halkının geneliyse meclisin aldığı bu kararı desteklemiyor. Vordingborg Belediye Başkanı Mikael Smed “İnsanlar bu tarz sorunlara ilişkin böyle çözüm yöntemleri bulunmasına karşı çıkıyor.” diyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Temsilcisi Michelle Bachelet yaptığı açıklamada alınan kararla ilgili çekincelerini dile getirdi. Adaya götürülmesi planlanan mahkumlarsa şu anda ülkenin batısında bulunan Jutland şehrindeki bir cezaevinde tutuluyor. Şehir sakinleri kendilerini güvende hissetmediklerini belirtseler de polis raporları bölgedeki suç oranının son yıllarda artmadığını gösteriyor.

Danimarka’da vatandaşların yasalara uyma oranı oldukça yüksek. Suç oranının oldukça düşük olduğu ülkede 2015 yılında hızla tırmanan iltica talepleri birçok tartışmayı da beraberinde getirmişti.

IŞİD üyeleri turist kadınların kafasını kesip öldürdü