Cumhur’un ortağı HÜDA PAR’ın gündeminde ana dilde eğitim var

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2023 Salı 2:25 pm - Güncelleme: 29 Ağustos 2023 Salı 2:29 pm

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, ana dilde eğitim konusunda anayasal engellerin bulunduğunu söyleyerek, “Her bir vatandaşın ana dilinin öğrenilmesinin önünde yasal ya da anayasal engeller varsa bu engeller kaldırılmalıdır. Ana dildeki eğitim de buna dahildir. Türkiye, cunta anayasasından kurtulmalıdır” dedi.

AKP tarafından TBMM’ye sokulan Hizbullah’ı terör örgütü olarak tanımayan HÜDA PAR, eğitimi gündeminden düşürmüyor. “Özellikle karma eğitimin devam ettiği okullarda gençler birbirini taciz edebilirler” gibi absürt ifadelerle karma eğitimi hedef alan HÜDA PAR, bu kez ana dilde eğitimi gündemine aldı.

Eğitim Bakanlığı HÜDA PAR’ın emrinde

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde düzenlenen basın toplantısında ana dilde eğitimin önünde anayasal engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek “Türkiye, cunta anayasasından kurtulmalıdır” dedi.

“ANA DİLDE EĞİTİMİN ÖNÜNDE ANAYASAL ENGELLER VAR”

Yapıcıoğlu’nun sözleri şöyle:

Eğitimle ilgili hem Milli Eğitim Temel Kanunu hem de anayasada engellerin bulunduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, “Anayasaya göre Türkçeden başka hiçbir dil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına anadilleri olarak öğretilemez. Hem Anayasaya göre hem de Eğitim kanunlarına göre eğitimin dili Türkçedir. Bu yasal engeller var olduğu müddetçe herhangi bir dilin ana dil olarak vatandaşlara öğretilmesinin önü açık değildir ve başka bir dilde eğitim yapmak da mümkün değildir. Biz diyoruz ki bir memlekette farklı dilleri konuşan insanlar vatandaş olarak birlikte yaşıyorsa her bir vatandaşın ana dilinin onu tarafından öğrenilmesinin önünde yasal ya da anayasal engeller varsa bu engeller kaldırılmalıdır. Ana dildeki eğitim de buna dahildir. Türkiye, cunta anayasasından kurtulmalıdır. Bu anayasayı düzenlerken bu hususlar da tartışılacaktır, konuşulacaktır. Herkesin kendisine göre talepleri olabilir, herkesin kendisine göre kırmızı çizgileri olabilir ama bu kırmızı çizgiler masanın üzerinde olursa siyasi partiler bir araya gelip yeni anayasayı tartışamıyorlar. Herkesin kırmızı çizgileri cebinde olsun. Biz birlikte ön şartsız bir masa etrafında toplanalım, birlikte bir anayasayı nasıl kaleme alabileceğimizi tartışalım, konuşalım. Bu mümkündür. Elbette hiçbir konuda hiçbir siyasi partinin bütün dedikleri olmayacak, hiç kimse tek başına anayasayı kaleme alıp bu benim metnimdir, gelin buna destek verin demesin. Derse bu cunta anayasası devam eder, bu cunta anayasası yürürlükte kalmaya devam eder ve bu memleket bu anayasayla yönetilmeye devam eder”

HÜDA PAR’lı Yapıcıoğlu tacizi karma eğitime bağladı

İTTİFAK KAPILARINI KAPATMADI

Yapıcıoğlu gelen sorular üzerine yerel seçimlere tek parti olarak girmeye hazırlandıklarını söylerken ittifak kapılarını da kapatmadı. Yapıcıoğlu, “Biz yerel seçimlere kendi başımıza girecekmişiz gibi hazırlanıyoruz. Fakat bu ‘Mutlaka kendi başımıza gireceğiz, herhangi bir ittifak olmayacak’ demek değildir. Şartlar oluşursa ittifak ile de girebilir, bir ittifak içerisinde yer alabiliriz. İttifakın şekli ve kapsamı ne olur, sadece bazı yerlerde mi yoksa ülke genelinde mi olur onu zaman ve şartlar belirleyecek” dedi.

AKP’nin ortağı HÜDA PAR’ın hedefinde çocuk kıyafetleri var!

“BİR EĞİTİM DEVRİMİNE MUHTACIZ”

Yapıcıoğlu, “Birkaç gün sonra okullar açılacak. Birinci sınıflar 4 Eylül’de ders başı yapacak. Eğitimin sorunları var. Eğitimle ilgili çok güzel binalar yapıldı ama maalesef başta müfredat olmak üzere çok ciddi sorunlarımız var. Ve belki eğitim sorunlarından kaynaklı olarak çok farklı bazı sorunlarla da memleket boğuşmaya devam ediyor. Sokaklarda kullanmış olduğu uyuşturucunun etkisiyle sallanan, kendinden geçmiş gençlerin görüntüsü insanın içini parçalıyor. 14-15 yaşındaki gençlerimiz katil olmaya, birbirlerini katletmeye ya da daha başka suçlara bulaşmaya başladı. İstatistiklere göre 2022 yılı içerisinde çocukların karışmış oldukları suçların sayısı 600 binin üzerinde. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 20’nin üzerinde bir artış demektir. Ne oldu da gençlerimiz bu kadar suça bulaşıyor ve her yıl bir önceki yılı arar duruma geliyoruz. Mutlaka bunun üzerinde çok ciddi düşünmemiz, kafa yormamız ve eğitim politikamızı, müfredatımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Tabiri caizse bir eğitim devrimine muhtacız. Ahlaklı insan yetiştirmeye odaklanmalıyız. Kuru bilginin gençlerimize verilmesi tek başına bir şey ifade etmiyor. Mutlaka onları kötülüklerden uzaklaştıracak, bizi biz yapan değerlere saygılı hale getirecek bir eğitim politikasının hep birlikte oluşturulması ve bunun ciddiyetle uygulanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Enflasyon karşısında emeklilerin durumunu da değerlendiren Yapıcıoğlu, emekli maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini bu yüzden emeklilere seyyanen zam yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.