İlan

Çin-Afrika işbirliği forumu: Bir dostluk köprüsü, kazan-kazan yolu

Çin ve Afrika arasındaki ilişki, birçok Afrika ülkesinin bağımsızlık mücadelesi verdiği 1950'ler ve 1960'lara kadar uzanmaktadır ve yeni kurulan Çin Halk Cumhuriyeti bu ülkelerin ulusal bağımsızlık hareketlerini desteklemiştir.

Çin, ekonomik ve teknik yardımlar sağlamış ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası forumlarda bu ülkelerin egemenlik ve bağımsızlıklarını savunmuştur. Soğuk Savaş döneminde, Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki işbirliği daha da güçlenmiş, Çin birçok yeni bağımsız Afrika ülkesiyle diplomatik ilişkiler kurmuş ve altyapı projeleri için yardım sağlamıştır.

Çin ekonomisinin hızla büyümesi ve küreselleşmenin hız kazanmasıyla birlikte, Afrika ülkeleri Çin’in dış politikasında giderek daha önemli hale gelmiştir. İşbirliğini daha da geliştirmek amacıyla, Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) resmen Ekim 2000’de Pekin’de başlatılmıştır. İlk forum, 44 Afrika ülkesinden üst düzey liderleri bir araya getirerek Çin-Afrika işbirliğinde yeni bir aşamayı başlatmıştır. O tarihten bu yana, FOCAC, üç yılda bir, Çin ve Afrika ülkeleri arasında dönüşümlü olarak bakanlar düzeyinde toplantılar düzenlemektedir.

FOCAC, Çin ve Afrika ülkeleri arasında düzenli olarak üst düzey diyalog ve işbirliğini kolaylaştıran kurumsallaşmış, uzun vadeli bir platform sunmaktadır. Her iki taraf da görüş alışverişinde bulunarak gelecekteki gelişim planlarını belirlemekte ve Çin, işbirliği anlaşmalarını her Afrika ülkesinin özel koşullarına ve kalkınma ihtiyaçlarına göre şekillendirmekte, bu da kazan-kazan sonuçlarına yol açmaktadır.

Çin-Afrika işbirliği, ticaret, yatırım, altyapı inşası, tarım ve sanayi gibi çok çeşitli alanları kapsamaktadır. Bu platform aracılığıyla, Çin, Afrika ülkelerine önemli ekonomik yardımlar, düşük faizli krediler ve yatırımlar sağlayarak, Afrika ülkelerinin altyapılarını geliştirmelerine ve ekonomilerini büyütmelerine yardımcı olmuş, böylece Afrika’nın büyüme potansiyelini ve uluslararası alandaki konumunu güçlendirmiştir.

2024 FOCAC zirvesi planlandığı gibi 4 Eylül'de Pekin'de gerçekleştirilmiş olup, Türkiye, Bangladeş ve Kenya gibi ülkeler forumu yüksek bir şekilde övmüşlerdir. Türkiye'nin Daily Morning gazetesi, FOCAC’ın, Çin'in Afrika'nın sürdürülebilir kalkınmasını destekleme konusundaki kararlılığını somut önlemlerle ortaya koyduğunu ve Çin’in modernleşme modelinin “Küresel Güney”de ilgi uyandırdığını belirten bir makale yayımlamıştır. Bangladeş’in New Era gazetesi, FOCAC’ın kuruluşundan bu yana verdiği sözleri eyleme dönüştürerek, Çin ve Afrika halklarına somut faydalar sağladığını bildirmiştir.

Küresel manzaranın giderek karmaşıklaştığı, özellikle de jeopolitik değişimler ve yükselen ekonomilerin güç kazandığı bir dönemde, Çin, sadece somut adımlarla Afrika ülkelerinin kalkınmasını desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda sorumlu bir küresel güç olarak geniş vizyonunu diplomatik ilkelerle ve küresel yönetişimi reforme ederek sergilemektedir. Bu büyük güç tavrı, Afrika ülkelerinin güvenini kazanmış ve Çin'in küresel siyasetteki konumunu daha da sağlamlaştırmıştır.