Cihan Kolivar hakim karşısında! ‘Savcının aklına neden Erdoğan gelmiş?’

Yayın tarihi: 7 Nisan 2023 Cuma 12:18 pm - Güncelleme: 7 Nisan 2023 Cuma 12:28 pm

Ekmek zammıyla açıklaması sonrası ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten 8 gün tutuklu kalan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar hakim karşısına çıktı. Kolivar suçlamaları reddederken, Erdoğan’ın avukatları da davaya müdahil oldu.

Ekmek Üreticileri Sendikası’nın da kurucu başkanı Cihan Kolivar’ın, hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlaması ile açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşmada mahkeme başkanı Kolivar’a, dava dosyasına giren bazı tweet’leri ile ilgili de savunmasını yapmasını istedi. Anılan tweet’lerin biri, Kolivar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “hırsız” dediği iddiasını içeriyor.

Cihan Kolivar: Hırsız, katil olsaydım o cezaevine gitmeyecektim

‘SAVCININ AKLINA NEDEN ERDOĞAN GELMİŞ’

Kolivar savunmasında “Ben hırsız ifadesini, fırınlara verilen usulsüz ruhsat işlemlerini yapan memurları kastettim. Hırsız deyince neden savcının aklına Erdoğan gelmiş bunu anlayamadım” dedi.

Kolivar “50 senelik fırıncıyım, 35 senedir de İstanbul’da yöneticilik yapıyorum. 4 yıldır da kendi kurduğum sendikanın başkanlığını yapıyorum. Benim sorunum İstanbul’da kaliteli, ucuz ekmek yapmak. Benim derdim ilçe belediyelerle, imar yasasındaki düzenlemeler açıktır. Ekmek fırınları küçük sanayi bölgesinde açılabileceğine ilişkin düzenleme bulunmaktadır. Ancak İstanbul’da yasadışı yerlere doğalgaz bağlatılarak fırın açılmasına müsaade edilmektedir. Belediye görevlileri de bu durumu görmezden gelmektedir. Benim merkezi hükümetle, Cumhurbaşkanı ile herhangi bir sorunum yoktur” ifadelerini kullandı.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar tahliye edildi

‘SÜRE KISITLIYDI, YETERİNCE İFADE EDEMEDİM’

“Kesinlikle Türk milletini aşağılama kastım olamaz” diyen Kolivar, “Toplum ve millet kavramları farklıdır. Ben T.C ibaresinin kaldırılmasına ilk tepki gösterenlerden biriyim. Türkiye Cumhuriyetini temsil eden Cumhurbaşkanına hakaret etmem söz konusu olamaz. Ben de Kasımpaşa’da büyüdüm. Cumhurbaşkanı ve ailesini tanırım. Canlı yayında aslında TÜBİTAK’ın raporlarında kabul ettiği hususları anlatmak istemiştim. Raporlarda makarna ve ekmeğin çocuk gelişimin etkilediğinden söz edilmektedir. Aslında bunu anlatmak istemiştim. Süre kısıtlı olduğu için yeterince ifade edemedim” diye konuştu. Kolivar “Hırsızlar” ifadesine ilişkin “O paylaşım benimdir. Belirttiğim gibi belediyelerde ruhsatsız faaliyette bulunan fırınlara gözyuman memurlardır” dedi.

‘DEPREMDE İLK ALTINDA OLAN EKMEK FIRINI OLAN BİNALAR YIKILACAK’ 

Kolivar “İmar Yasası’na göre konutların bulunduğu binaların altında ekmek fırını olmaması gerekir. Ancak  belediyeye, savcılıklara başvurduğum halde kimse bir işlem yapmamaktadır. Herkes kulağının üstüne yatmaktadır. Depremde ilk yıkılacak binalar altında ekmek fırını olan binalardır. Derdim ruhsatsız fırın açılmasına ilişkindir. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatime karar verilmesini talep ederim” dedi.

Mahkeme, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatının suçtan zarar görme ihtimali nedeniyle davaya katılma talepli dilekçesinin kabulüne karar verdi.

Duruşma, sanık avukatının yazılı savunmasını bildirmesi için ertelendi.

Tutuklanan Cihan Kolivar’ın oğlu: Şu binaya, adliyeye gerek yok

NE OLMUŞTU?

Kasım ayında Habertürk TV yayınında “Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezbere konuşmuyorum” diyen Kolivar cümlesinin devamında “Türkiye’de ekmek, kişi başı tüketim 210 kilo. İsveç, Norveç, Danimarka, Japonya, İngiltere’de de 45-50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor” dedi.

Bu konuşma sonrasında “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan hakkında resen soruşturma başlatılan Kolivar, gözaltına alınarak “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 9 Kasım’da tutuklanmıştı.

Kolivar avukatlarının tutukluluğa karşı yaptığı itiraz sonrasında 17 Kasım’da tahliye edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Erdoğan “müşteki”, Cihan Kolivar ise “şüpheli” sıfatıyla yer aldı.

Soruşturma kapsamında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından açık kaynak araştırması yapıldığı ve @Cihankolivar2 kullanıcı isimli twitter hesabı üzerinden yapılan 4 farklı tweet iddianamede yer aldı. 23 Eylül 2022 ve 4 Nisan 2022’de atılan tweetlerin cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına saldırı mahiyetinde olduğu değerlendirildi. Söz konusu paylaşımın sosyal medya üzerinden yapılması nedeniyle aleniyet unsurunun bulunduğunu belirten savcılık, birden fazla paylaşım olması nedeniyle zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasının kabulü gerektiğini kaydetti. İddianamede, Cihan Kolivar hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak” ve “Türk milletini alenen aşağılama” suçlarından toplamda 2 yıl 6 aydan 9 yıl 1 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Kolivar: Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir

Temel hak ve özgürlükler rafta! Ekmek İşverenler Sendikası Başkanı Kolivar gözaltında

Cihan Kolivar tutuklandı