Çiftçi ile kooperatif arasında ‘borç’ tartışması! Tarladaki suyunu kestiler

Yayın tarihi: 13 Ağustos 2023 Pazar 1:07 pm - Güncelleme: 13 Ağustos 2023 Pazar 2:24 pm

Adıyaman’da çiftçi Şerif Çakallı ile Yukarı Söğütlü ve Aşağı Söğütlü Köyleri Sulama Birliği Kooperatifi arasındaki borç tartışması mahkemelik oldu. Çakallı, borcunu düzenli olarak ödediğini ancak makbuz verilmediğini iddia ederken kooperatif başkanı Şerif Polat ise, “Para gelsin suyunu verelim dedik. Kendisi ‘Borcumu ödedim’ diyor ama ödediyse makbuzunu almıştır” dedi.

Adıyaman’ın Besni Yukarı Söğütlü köyünde çiftçilik yapan Şerif Çakallı, su borcunu ödemesine karşın Yukarı Söğütlü ve Aşağı Söğütlü Köyleri Sulama Birliği Kooperatifi tarafından suyunun kesildiğini ileri sürdü.

Çakallı, şunları söyledi:

“Düzenli olarak her yıl su borcumu ödüyorum ve ödememe rağmen bana ne makbuz, ne fiş ne de bir belge veriyorlar. Yaklaşık 40 dönümlük araziye pamuk ektim. Pamuğu sulayacağım fakat borcum var nedeniyle su verilmemektedir. Daha doğrusu su vermek istemiyorlar. Su verilmediği takdirde pamuğum kuruyacak ve 400 ila 500 bin TL gibi bir zararım olacak. Kaymakamlığa, İlçe Tarım Müdürlüğüne ve DSİ’ye başvuruda bulundum fakat cevap veren olmadı. Sadece bana su verilmiyor fakat köy halkının hepsi şikayetçi. Her sene biz çiftçiler aynı problemi yaşıyoruz. Suyun yanımızda olmasına rağmen bizlere su verilmiyor fakat 5 kilometre aşağıya kaçak su satılıyor. Su parasını ödememize rağmen ben ve diğer çiftçilere su parasını ödediğimize dair herhangi bir belge verilmiyor. Kooperatifin iddia ettiği ise su parasını vermedin diyorlar. Ben su parasını vermeme rağmen bana herhangi bir evrak ve belge verilmedi. Bu benim ve köy halkının verdiği paralar nereye gidiyor ve ne yapılıyor?

Konya’da canına tak eden çiftçiden protesto! Bir kamyon dolusu buğdayı AKP binası önüne döktü

“BÜTÜN EMEKLERİM BOŞUNA GİDECEK”

20 yıldır köyümüzde kooperatif var. Fakat hiçbir hizmetleri ve mektup gidecek yerleri dahi yok. Su vermediler ben iki yıl boyunca kendi imkanlarımla su motoru ile su taşıyıp arazimiz sulamak için 500 litre mazot yaktım. Paralar makbuz verilmeden toplanıyor ama bu paralar ne yapılıyor ve nereye ve de kimin cebine gidiyor bilmiyoruz. Bu yıl da dönümüne 500 TL istiyorlar. Tarlamın her iki tarafında su olmasına rağmen ekili pamuğumu sulayamıyorum ve gözler önünde kuruyor. Bütün emeklerim boşa gidecek ve en az 500 bin TL zarara uğrayacağım. Bizim tek geçim kaynağımız çiftçilik. Yetkililerden konuya el atmalarını ben ve köy halkının su sorununun çözülmesi konusunda yardımcı olmalarını rica ediyoruz”

“GEÇEN YILDAN BORCU VAR”

Aşağı ve Yukarı Söğütlü Köyleri Sulama Birliği Kooperatifi Başkanı Şerif Polat ise Çakallı’nın iddiasına karşı “Geçen yıldan borcun var, git borcunu yatır ve bekçiyi gör sıranı al sulamanı yap dedim. Kendisi bizi İlçe Tarım Müdürlüğü’ne şikayet etmişti. Tarım Müdürü beni aradı ve geçen yıldan borcu olduğunu belirttim. Konu mahkemeye taşınmış ve mahkeme ne karar verirse. Ben kendisine gereken ne ise söyledim. Konu da mahkemeye taşınmış fakat bizim evraklarımız da mevcut. Geçen yıldan borcu var. Borcundan dolayı 15 bin TL banka hesabına attı ve 25 Bin TL borcu kaldı. Sonra da biz su vermedik. Para gelsin suyunu verelim dedik. Kendisi borcumu ödedim diyor ama ödediyse makbuzunu almıştır. Ödememiş ki makbuzu kalmıştır” dedi.