CHP’li Erdoğdu ‘418 milyar dolar’ı kalem kalem anlattı!

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2023 Salı 11:01 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 1:58 am

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, TELE1 ekranlarında Kılıçdaroğlu‘nun “Geri alacağım” dediği 418 milyar doları kalem kalem, örneklerle anlattı.

TELE1’de Gökmen Karadağ’ın sunduğu Açıkça programına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Geri getireceğim” dediği 418 milyar doların nasıl hesaplandığını anlattı.

Yaklaşık 1 yıl önce bu çalışmaya başladıklarını ve  çalışma esnasında teknik bir iflas hali gördüklerini belirten Erdoğdu, “Benim de içinde olduğum bir heyete sayın genel başkan böyle bir talimat verdi” dedi.

Beş temel sektörde toplamda 9 trilyon 978 milyar dolarlık işlem hacmini incelediklerini ve tahmini 418 milyar dolarlık kamu zararı ve haksız kazancın tespit edildiğini belirten Erdoğdu, “Bu sektörlerde yolsuzluklar minimize edilirse de yıllık yaklaşık 50 milyar dolarlık haksız kazanca engel olunacağı rapor sonucunda ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

“KAMU İHALELERİNDE 133 MİLYAR DOLAR KAMU ZARARI VAR”

İnceledikleri sektörlerden birinin Kamu İhaleleri olduğunu söyleyen Erdoğdu elde ettikleri verilerin yüzde doksanının kamuya açık verilerden elde edildiğini ve hukuki bir işlem olduğunu ekledi. Çok detaylı bir araştırma yaptıklarını örneklerle anlatan Erdoğdu sözlerine şöyle devam etti:

“Her şeye baktık ve sonuçta bir örnekleme elde ettik. Sonra da bunu bir Excell sayfasına, bütün bu 2 küsür milyon ihaleyi koyduk. Belirli büyüklüktekileri ayıkaldık, bunların yaklaşık maliyetini bulduk, sözleşme bedelini bulduk, pazarlık usullerini kodladık ve günün sonunda şunu gördük ki bu 800 milyar doalrlık ihalede, yaklaşık 133 milyar doalrlık bir kamu zararı var. Yani bu ihaleler bahsedildiği gibi yapılmasa, bu işler olmasa minimum 133 milyar dolar devletin cebinde para kalacak”

Erdoğdu bu paranın büyüklüğünü ifade etmek için verdiği örnekte ise, “Üçüncü Havalimanı var ya, onun yatırım bedeli en fazla 5 milyar dolardır. Yani 25- 30 tane yaparsınız sırf bu ihalelerde olan işlerle” dedi.

418 milyar dolar nereye gitti? CHP’li Başarır kalem kalem anlattı

“ÖZELLEŞTİRME İŞLEMLERİNDE DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANMADI”

Özelleştirmelerde de devletin bugüne kadar ciddi zarara uğradığını söyleyen Erdoğdu, şunları söyledi:

“Özelleştirme işlemlerinin hiçbirinde değerlendirme raporu açıklanmadı. Bir malı satarken siz çeşitli yöntemlerle değerlersiniz ki, değerini bilesiniz. Telekom şirketinin değerlendirme raporu açıklandı mı, hayır. Seka’nın açıklandı mı, hayır. Eti-Maden’in açıklandı mı, hayır. Kocaeli’nde, Sakarya’da doğagaz dağıtım şirketi satılıyor. O kent kadar gelir getirecek devasa bir elektrik santrali ve tesis gidiyor, özelleştirmelere sornadan dahil ediliyor. Bütün bunları koyduğumuzda 420 milyar dolarlık bir işlem hacmini incelemişiz, sadece 70 milyar dolar. O da milli gelir hesaplarından çıkanlara oturtmak için böyle, tahmin ediyorum daha fazla”

” ‘İMAR AFFI’ YÜZÜNDEN 40 MİLYAR DOLARLIK YOLSUZLUĞUN ANCAK 5 MİLYARI GERİ ALINABİLİR”

Erdoğdu, imar ve inşaat işlerinden ise 300 milyar dolarlık gelir incelediklerini, tahmini 40 milyar dolarlık yolsuzluk tespit ettiklerini belirtti. Bu miktarın da ancak 5 milyar dolarlık kısmının geri alınmasını beklediklerini söyleyen Erdoğdu, şöyle konuştu:

“Çünkü imar affı geldi. İstanbul’un gözde bir yerinde, kredi ödenemediği için  bankaya geliyor. Burası dini ve ibadet tesisi imarlı. Buranın en fazla değeri bugün 5 milyon dolardır. Bankadan bunu dönemin başbakanının özel kalemi alıyor ve bu arsa bir anda 16 katlı rezidansa dönüyor. Bu değerinin en az 20 kata çıkması demek. Bu bir imar yolsuzluğu”

‘DARK WEB’, ‘BRITISH ANALYTICA’ ve ‘KREMLIN ANALYTICA’

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Twitter üzerinden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a uyarıda bulundu. Kılıçdaroğlu, ““Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica’cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!”  ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları merak uyandırırken, TELE1’de Gökmen Karadağ’ın sunduğu Açıkça programına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, ‘Dark Web’, ‘British Analytica’ ve ‘Kremlin Analytica’ hakkındaki tüm detayları anlattı.

 

Kılıçdaroğlu’ndan Fahrettin Altun’a son uyarı

“BÜTÜN BUNLARIN AMACI KARA PROPAGANDA İLE SEÇİMLERİ MANİPÜLE ETMEK”

Erdoğdu, şunları söyledi:

Dijital çağda her bir iziniz; telefonda bir tuşa basarken, bir twiti retweet ederken, whatsapp’ta bir şey yazarken, bir video izlerken sürekli iz bırakırsınız. Bu aynı zamanda sizin dijital karakterinizi ortaya çıkarır. Bütün bu veriler kişisel verilerdir. Ancak Facebook, Twitter gibi şirketler tarafından saklanır. Bir tür dijital ikiziniz çıkarılır. Sonra bunlar coğrafi sisteme konulur ve hedefleme şeklinde size kara propoganda yapılır. Bu geçmiş seçimlerde yapıldı ve önemli ölçüde başarılı olduğu söylendi.

Buna British Analytica denildi ama asıl sorun Kremlin Analytica çünkü Rusya’nın hackerlar konusunda son derece iyi olduğu, Batı medeniyeti ile bir savaş içerisinde olduğu ve Batı medeniyetinin de bu hackerları var. Sonuçta bir siber mücadele var ve siber güvenlik son derece önemli. Ayrıca bunların milyarlarca dolara satıldığı ve bir tür dijital çıplak kaldığımız yönünde dünyada tartışmalar var. Bunu yüksek bedelle alıp diyelim ki Çorum’da kahvede oturan üç tane ülkücüye yarısı kesilmiş HDP falan gönderirken, Ağrı’ya da başka bir şey göndermek. İş bulma kaygısındaki Ümraniye’deki çocuklara bilmem ne göndermek şeklinde kişisel sniper hedeflemesi gibi işler yapmak dünyada yaygın ama kara bir iştir. Bu ABD’de yargılandı.

Ayrıca dijital yapay zeka dediğimiz işlerle taklitler oluşturma şeklinde Fransa’da bir bakan kılığına girerek bir iş adamı dolandırıldı. Bununla ses ve içerik üretmek de söz konusu. Bütün bunların amacı da seçmenin günlük hayatı içerisine bakarak bir karar vermesinin önüne geçmek. Bu şekilde kara bir propaganda ile seçimleri manipüle etmek. Herkesin çok dikkatli olması lazım.