418 milyar dolar nereye gitti? CHP’li Başarır kalem kalem anlattı

Yayın tarihi: 11 Nisan 2023 Salı 10:21 pm - Güncelleme: 11 Nisan 2023 Salı 10:21 pm

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nın gündeme getirdiği 418 milyar doların nereye gittiğini kalem kalem açıkladı.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her fırsatta gündeme getirdiği devletin kasasından çıkan 418 milyar doların nereye harcandığı ortaya çıktı. TELE1’de Gökmen Karadağ’ın sunduğu Açıkça programında konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, kendisinin de içinde bulunduğu bir kurulda harcanan paranın kalem kalem hesaplandığını aktardı.

Kılıçdaroğlu: Bazı kanallar çalınan 418 milyarı anlattığım kısa filmleri yayınlamayı reddetti

“İKİ YAKAMIZ BİR ARAYA GELMİYORSA BU YÜZDENDİR”

Başarır, şunları söyledi:

20 yıllık AKP iktidarında kamu zararının 3 trilyona yaklaştığını söyleyebilirim.

Bu kamu zararı neye göre hesaplandı?

1- İhaleler

2- Yap-İşlet-Devret projeleri

3- Kamu – özel işbirliği projeleri, rant esaslı imar projeleri, kamu bankalarındaki yolsuzluklar, satılan kamu şirketleri (Telekom) bunların hepsi üst üste konuldu.

Bu rakamın hemen hemen yarısı kadarını 5 şirket ihale olarak 21b ile almış. Hiçbir rekabet, ihaleye giren şirket yok. Adrese teslim bu insanlara vermişler.

Yap-işlet-devret projelerinde bir milyar 700 milyon dolara mal olan Osmangazi köprüsüne yaklaşık olarak 12 milyar dolar ödüyoruz. Bunların hepsi hesaplandı.

Aynı şekilde Çanakkale köprüsünde iki milyar euroluk zarar var. Oto yollar, hızlı tren projeleri hepsi tek tek hesaplandı ortaya bu çıktı.

Rant esaslı imar projelerinin hepsi ne şekilde verilmiş, kimler bunu yapmış hesaplandı.

Kamu bankalarındaki yolsuzluk, sadece bu paranın yaklaşık iki milyar doları Demirören’de.

Satılan kamu şirketleri, Tekel ne kadara alındı sonra ne kadara satıldı?

Mersin limanında devletin zararı bir milyar dolar.

Bunların hepsi bire bir sayfalarca hesaplandı. Ortaya çıkan rakam bu. Bunu içlerinde hukukçular, mali uzmanlar, ekonomi uzmanları, denetçilerin bulunduğu 30 kişilik bir kurul hesapladı.

Eğer bugün iki yakamız bir araya gelmiyorsa bu yüzdendir. Bunları tespit etmek yetmiyor. Hemen seçimden sonra tek tek bunlarla ilgili çalışmaya başlayıp almak zorundayız.