Can Atalay’ın tutukluluğu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2023 Perşembe 4:35 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2023 Perşembe 4:46 pm

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın avukatları Atalay’ın tutukluluğuna itiraz etmek için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Gezi Davası nedeniyle cezaevinde tutuklu olarak tutulan ve henüz hükmü verilmemiş olan Türkiye İşçi Partisi(TİP) Hatay Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Can Atalay’ın avukatları, Yargıtay 3. ve 4. ceza dairelerinin tutukluluğun devamına yönelik kararlarının ardından harekete geçti.

Can Atalay’ın avukatları, kararlara itiraz etmek için dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdılar.

BAŞVURUNUN İÇERİĞİ

Hak ihlali başvurusunda; Anayasanın 36. ve 13. maddesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesindeki adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini, dolayısıyla Sözleşme’nin 17. maddesinin de ihlal edildiğini belirtti.

Atalay, Anayasa’nın 67. maddesindeki “seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğinin” tespitini talep etti.

Atalay ayrıca; “İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşmeye Ek Protokol Madde 3’te yer alan Serbest Seçim Hakkı ile Anayasanın 19. (kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı) ve AİHS’nin 5. maddesinin (1) ve (4) fıkralarının ihlal edildiğini” belirtti.

Başvuruda, ihlallerin giderilmesi ve tutukluluk halinin sonlandırılması istendi.

Can Atalay kararına muhalif kalan Yargıtay üyesinden hukuk dersi