Biden’ın Türkiye Büyülkelçi adayı Flake’in Türkiye ve Ortadoğu karnesi

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 8:42 am - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 Çarşamba 2:15 pm

Yılmaz Polat

Başkan Biden tarafından Türkiye Büyükelçiliğine atanan Jeffrey Flake’e ABD Medyası olağanüsti ilgi gösterdi. Önde gelen gazete ve televizyonlar habere geniş yer verdi.

2001-2019 yılları arasında Kongre’de Milletvekili ve Senatör olarak görev yapan Flake Cumhuriyetçi Parti kimliğiyle Başkan Trump’a ağır eleştirileriyle tanınıyor.

Arizona eski Kongre üyesi Flake 2020’de Başkanlık seçiminde Trump’a karşı Biden’ı destekledi. Trump’ın ‘ demokrasi için tehlikeli bir başkan olduğunu, partisinin çehresini değiştirdiğini’ söyledi.

ABD Basını Flake’in Türkiye’ye Büyükelçi adayı gösterilmesinin önemine değiniyor, iki ülke ve Avrupa ülkeleriyle arasında birçok sorun olduğunu yazıyor, ABD ile Türkiye arasında tarihi gerilimlerin olduğu bir dönemde önemli bir rol üstleneceğine dikkat çekiyor.

Gazeteler, Erdoğan’la otoriterleşen Türkiye’de diplomasi yapmanın güç olduğunu yazıyor.

New York Times Gazetesi, ‘Türkiye bir NATO müttefiki, ancak Erdoğan’ın liderlik tarzı ABD-Türkiye ilişkilerini gerdi. Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün bir üyesi olmasına rağmen, son yıllarda ABD ve diğer Avrupa ülkelerinin ittifakın dış politikası ve ulusal güvenlik hedefleriyle çelişkili olarak gördüğü eylemlerde bulunmuştur’ diyor.

Gazete, Biden’ın eski ılımlı bir Cumhuriyetçi siyasetçiyi atama kararını Kongre’de iki partiyle çalışmak istediğinin de bir işareti olarak da değerlendiriyor.

TELE1’in edindiği bilgiye göre, Temsilciler Meclisi ve Senato’da Dış İlişkiler Komitesi üyeliği yapan Jeff Flake 2014 yılında Senato’da ‘Ermeni soykırım karar tasarısına ‘ partisi çoğunlukla ‘evet’ dediği halde ‘hayır’ oyu kullandı.

Kongre’de 24 Nisan günlerinde yapılan ‘anma törenlerine’ katılmadı. Flake’in Kongre’de Ortadoğu karnesi şöyle:

-ABD ordusunun Afganistan’dan çıkarılmasına hayır oyu verdi.

– ABD’nin Suriye’deki sınırlı askeri faaliyetlerine devam etmesi gerektiği ve bu tür faaliyetlerin şu anda sona erdirilmesinin IŞİD, Beşar Esad, İran ve Rusya’yı cesaretlendireceği ve Kürt müttefikleri tehlikeye atacağı konusunda Senato’nun görüşünü ifade eden bir karar tasarısına destek verdi.

– Irak’ta askeri güce yetki verilmesi ve Saddam Hüseyin’in görevden alınmasına Evet oyu kullandı.

-İran’a yönelik boykot ve yaptırımları destekledi.

-İsrail ile dayanışmaya destek verdi.