Tadilat yaparken define buldu! Döşemenin altından binlerce altın çıktı

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2024 Cuma 11:35 am - Güncelleme: 10 Mayıs 2024 Cuma 11:35 am

İngiltere’nin Güney Batı’sındaki Dorset’te yaşayan bir çift mutfaklarında yapılan tadilat sırasında define buldu. İngiliz İç Savaşı sırasında gizlenmiş olduğu düşünülen yaklaşık bin altın ve gümüş madeni parayı keşfettiler.

Robert Fooks, 2019 yılında evlerinde bir yenileme çalışması yaparken mutfak zeminini kazarken yaklaşık 0,6 metrelik bir derinlikte sırlı kırık seramik bir kap buldu. Bu kaptaki toprak tabakasını temizlediklerinde ise içinde 400 yıl boyunca toprak altında kalmış altın ve gümüş madeni paraların olduğunu fark ettiler. Çift, buldukları madeni paraları yerel buluntu irtibat görevlisine bildirdi ve paraların temizlenip kimliklerinin belirlenmesi için British Museum’a gönderilmesini sağladılar. British Museum, paraların muhtemelen 1642 ile 1644 yılları arasında tek seferde gizlenmiş olabileceğini ve tarihlerin madeni paraların basılma tarihlerine dayandığını belirtti.

Keşfedilen paralar arasında altı peniden, 20 şilin veya 1 pound değerindeki altın “birleşik” madeni paraya kadar çeşitli değerlerde olanlar bulunuyor. Paraların çoğu, Dorchester’da Duke’s tarafından yapılan bir müzayede ile satıldı. Bazıları, tahmini değerlerinden çok daha yüksek fiyatlara alıcı buldu, 75.900 doların üzerinde (60.740 İngiliz Sterlini) bir fiyata satıldı.

resim-2024-05-10-001202341.png

Bu dönemdeki savaşlar, Kral I. Charles’ın 1649’da idam edilmesiyle sonuçlanan ve İngiliz tarihinde 11 yıl süren bir cumhuriyetin kurulmasına yol açan İngiliz İç Savaşı’nın bir parçasıydı. University College London’da tarih alanında doktora öğrencisi olan ve 17. yüzyıl İngiliz siyasi tarihi uzmanı Waseem Ahmed, savaşlar sırasında muhaliflerin mallarına el konulmasının yaygın olduğunu ve bu nedenle insanların o dönemde paralarını saklamasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Dorset, askeri hareketler ve karmaşa için bir merkez olduğundan, 17. yüzyılda ev sahipleri için tehlikeli bir bölgeydi ve birçok kişi mallarını korumak için çeşitli yollara başvuruyordu.

Poorton Para İstifi olarak adlandırılan bu koleksiyon, sahibi tarafından saklanmış ve geri almak üzere gömülmüş olabilir.

Altın 3 haftanın zirvesini gördü! İşte 10 Mayıs günü altın fiyatları…

Kaynak: Karar