Basın Konseyi: TELE1 ekibine polis şiddetini kınıyoruz

Yayın tarihi: 1 Haziran 2022 Çarşamba 1:05 am - Güncelleme: 1 Haziran 2022 Çarşamba 1:05 am

Basın Konseyi, TELE1 ekibinin haber takibi yaptığı sırada polis şiddetine uğramasıyla ilgili “Engin Açar ve Umutcan Yitük ile TELE1’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; gazetecileri hedef alan polis şiddetine son verilmesi için siyasi iktidarı bir kez daha göreve çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Gezi Direnişi’nin 9. yıldönümü nedeniyle Taksim’de yapılacak olan eylemi takip eden TELE1 Muhabiri Engin Açar ve Kameraman Umutcan Yitük, polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. Yere yatırılıp tekme atılarak darp edilen TELE1 çalışanları, olayın ardından darp raporu almak üzere hastaneye başvurdu. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Basın Konseyi, şiddet, kınadıklarını belirterek “Gezi olaylarının yıldönümünde İstanbul Beyoğlu’nda basın açıklaması yapmak isteyen gruba müdahale eden polislerin, olayları izleyen TELE 1 ekibine şiddet uygulamasını kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Polisin darp ettiği Tele1 muhabiri ve kameramanı hastanede! Darp raporu alacaklar

İKTİDARA ÇAĞRI

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“TMMOB binası önünde basın açıklaması için toplanan gruba biber gazıyla müdahale eden polisler, olayı canlı yayında ekrana getiren TELE1 ekibini hedef almıştır. Polislerin büyük bir hınçla saldırdığı TELE1 muhabiri Engin Açar ve kameraman Umutcan Yitük, diğer basın mensuplarının müdahalesine rağmen çembere alınıp yere yatırılarak tekmelenmiştir. Çeşitli yerlerinden yaralanan meslektaşlarımız, darp raporu alıp saldırıyı yapan polislerden şikâyetçi olmuştur.

Olay son derece vahimdir ve Anayasal teminat altında olan basın özgürlüğü, polis şiddetiyle engellenmeye kalkışılmıştır. Gazetecilere yönelik sistematik saldırıl ar endişe vericidir ve ürkütücü boyutlara ulaşmıştır.

Saldırı her şeyden önce meslektaşlarımızın şahsında halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını; ifade ve basın özgürlüğünü hedef almıştır, asla kabul edilemez.

Meslektaşlarımız Engin Açar ve Umutcan Yitük ile TELE1’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; gazetecileri hedef alan polis şiddetine son verilmesi için siyasi iktidarı bir kez daha göreve çağırıyoruz.”

TELE1 ekibine polis şiddeti! Merdan Yanardağ: Şikayetçi olacağız yakalarını bırakmayacağız