Türkiye yasta! Bartın’daki faciada 41 madenci yaşamını yitirdi

Yayın tarihi: 14 Ekim 2022 Cuma 7:32 pm - Güncelleme: 16 Ekim 2022 Pazar 1:14 pm

Bartın‘ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetti. Maden faciasının ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Olay yerine çevre illerden AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

AFAD, ilk olarak patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı ancak daha sonra bu paylaşımını silerek, açıklamanın “sehven” yapıldığını söyledi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise ilk belirlemelere göre facianın grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı.

41 MADENCİ HAYATINI KAYBETTİ

Faciada 41 madenci hayatını kaybetti.  58 madenci kurtarılırken 11 yaralı işçiden 1’i taburcu oldu. Arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

5 MADENCİ SOLUNUM CİHAZINDA DURUMLARI AĞIR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedavisi süren 6 madenciden 5’inin solunum cihazına bağlı ve durumlarılarının ağır olduğunu açıkladı.

HAYATINI KAYBEDEN MADENCİLERİN İSİMLERİ

Patlama bölgesinde 15 Ekim sabah 6.15 sularında açıklamada bulunan Soylu, hayatını kaybeden 26 madencinin ismini açıkladı.

Maden cinayetinde ölen işçilerin isimleri şöyle:

“Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emre Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Aymaz, Serkan Lakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabi Akdere, Murat Özsan, Sedat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Selenli, Orhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Acet.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra’da patlama meydana gelen ve 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden ocağında işlemler bitinceye kadar kömür üretimine ara verildiğini bildirdi.

İŞÇİ: KENDİ İMKANLARIMLA ÇIKTIM

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, “Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?” diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu.

Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi.

ÜÇ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, madende yaşanan patlama nedeniyle soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Bartın Amasra’daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir.” denildi.

ARKADAŞLARINI BIRAKIP AMBULANSA BİNMEK İSTEMEDİ

 

AFAD “TRAFO” AÇIKLAMASINI SİLDİ, “SEHVEN” DEDİ

AFAD, maden ocağı patlamasının  ‘trafo kaynaklı’ olduğu yönündeki açıklamasını Twitter hesabından sildi.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı AFAD, patlamanın önce trafo kaynaklı olduğunu daha sonra ise açıklamanın sehven yapıldığını açıkladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“SOMA’DA DA İLK ANDA TRAFO PATLAMASI DENİLMİŞTİ”

CNN Türk’e bağlanan Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun’dan AFAD tepkisi: Soma’da da ilk anda trafo patlaması denilmişti.

 

HASTANEDEN AÇIKLAMA

İstanbul’a sevk edilen 6 yaralı işçi hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Mustafa Turan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi sorumlusu “Yanık tedavi merkezine alınan yaralıların 5 tanesinin durumu ciddidir. Kurtarılmaları için sonuna kadar uğraşacağız.” dedi.

SİYASİLER BÖLGEYE GİTTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener de bölgeye ziyarette bulundu.

DÖRT İŞ MÜFFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bartın’da maden ocağındaki patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirildiği bildirildi.

 

GENCİN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ!

Gazeteci Adem Metan, maden faciasının yaşandığı alanda babasını çıkartılmasını bekleyen endişeli bir genci paylaştı.

 

 

“HİÇBİR KAZA KADER DEĞİL”

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu : Hiçbir kaza kader değil önlenebilir. Kazalar insan faktörü ile oluşur ama esas sorumluluk işletmelere ait. Grizu kader değil önlenebilir. Bunu da işçiler yapamaz yönetenler yapar

 

TELE1 ekibi Bartın patlama bölgesinde! İşçilerin yakınları sinir krizi geçirdi