Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, çoklu baro yapısı için görüşmelerin sürdüğünü belirttiği konuşmasında, barolardan gelen eleştirilerin siyasi ve ideolojik olduğunu öne sürdü. Bakan Gül, koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında durdurulan yargısal süreçlerin ve duruşmaların yarından itibaren başlayacağını söyledi.

Adalet bakanı Abdülhamit Gül, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gül, Kovid-19 nedeniyle durdurulan yargısal sürece ilişkin, "Tüm bu tedbirleri almak adına yargıda da süreler durduruldu Cumhurbaşkanımız tarafından 15 Haziran'a kadar. Durdurulan süreler tekrar başlayacak yarın" dedi. Adalet Bakanı Gül, "çoklu baro sistemi" hazırlıklarına ilişkin soru üzerine, Avukatlık Kanunu'nda barolara ilişkin düzenlemelerin yarım asra yakın uygulanan düzenlemeler olduğunu ve her dönemde bu çerçevede önerilere çalışıldığını, yeni taslaklar hazırlandığını anlattı.

'ÇOKLU BARO' TARTIŞMASI DEVAM EDİYOR

Çoklu baro yapısı için raporlar ve taslaklar hazırlandığını söyleyen Gül, “Bir siyasi parti değil, bir meslek örgütü, bir meslek dayanışmasının merkezi olması, herkesin ortak beklentisidir. Dolayısıyla bu anlamda 'en doğrusu nedir' de doğal olarak her zaman gündemde olmuştur. Burada aslolan baro, savunma, yargının kurucu unsurudur. Yani avukatların bir meslek örgütüdür. Savunmayı, yargının kurucu unsuru olan savunmanın renklendirilmesi, bu anlamda farklı bir ideolojik birtakım barajlara hapsedilmesi anlamındaki çalışmaların yargıya çok katkı yapmayacağına inanıyorum. Çoğulcu katılımcı bu anlamda herkesin orada var olabileceği bir yapı, kendini temsil edebileceği bir yapı, meslek örgütlenmesi anlamında önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum" dedi.

'BAROLARIN ELEŞTİRİLERİ SİYASİ VE İDEOLOJİK'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile bir araya geldiklerini ve sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Gül, barolardan gelen eleştirilerin “siyasi” ve “ideolojik” olduğunu ileri sürdü.

Barolar, Adalet Bakanı ile bir araya geldi

'İNFAZ DÜZENLEMESİNİN AYM'YE GÖTÜRÜLMESİ YERSİZ'

İnfaz düzenlemesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönündeki eleştirilere ilişkin de konuşan Adalet Bakanı Gül, CHP’nin AYM başvurusuna ilişkin “İç tüzüğe de anayasaya da uygun bir düzenleme. Anayasa Mahkemesinin kararlarına baktığımızda, bu bir af olmadığı için bu konuda CHP'nin başvurusunun yersiz ve hukuki temelsiz olduğunu düşünüyorum” dedi. Meclis'in infaz hukuku düzenlemesinin siyasal iradesi olduğunu ifade eden Gül, bu konunun AK Parti ve MHP'nin kamuoyuna verdiği bir söz olduğunu, kamuoyunda rahatsızlık uyandırmayacak şekilde çerçevesi çizilerek bir düzenleme yapıldığını iddia etti.

İYİ HAL İNDİRİMİNE BAKANLIKLAR KARAR VERECEK

Gül, kadın cinayetleri ve kadına yönelik saldırılarda zanlılara sık sık iyi hal indirimi verilmesine yönelik tepkilerle ilgili, "İyi hallilik kalkacak. Buna heyet karar verecek. Heyet de sadece cezaevi personeli değil, Aile Bakanlığı, Sağlık Bakanlığından uzmanlar, psikologlar ve psikiyatristler olacak ve bu savcı başkanlığında olacak" dedi.

'AKP PARTİ'YE NASIL YARAR DEĞİL, ÜLKE DEMOKRASİSİNE NASIL KATKIDA BULUNUR DİYE BAKACAĞIZ'

İşte Erdoğan’ın erken seçim planı: Üçlü baraj geliyor

AKP'nin millet iradesine dayanmadan hiçbir yetkiyi kullanmadığını da öne süren Bakan Gül, “Seçim mevzuatı da dahil olmak üzere tüm yaklaşımlara, 'AK Parti'ye nasıl yarar' değil, 'Ülke demokrasisine, hukukun üstünlüğüne nasıl katkı da bulunur, milletin iradesini daha da nasıl zenginleştirir' hep bu açıdan baktık bakmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı
Muhabir: Alp Yanardağ