Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Yasası'nın 'parti kapatma'yla ilgili hükmünde yer alan 'çelişkiyi gidermek' için kendine 'parti kapatma yasası' davası açacak. Hukukçulara göre, bu adım normal bir prosedür.

HaberTürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, AYM Genel Kurulu'nda parti kapatma davalarında hangi çoğunluğun aranacağı konusu tartışıldı. Çünkü bu konuda Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası farklı hükümler içeriyordu. Anayasa’da bir siyasi partinin temelli kapatılmasında 3'te 2 çoğunluk aranacağı (2010 değişikliği) hüküm altına alınırken, Siyasi Partiler Yasası’nda ise 5'te 3 çoğunluk aranacağı (2003 düzenlemesi) hükmüne yer veriliyor. Genel Kurul’da yapılan müzakereler sonucunda bu çelişkinin giderilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Buna göre, AYM Siyasi Partiler Yasası’nın ilgili hükmünün iptali için kendi kendine dava açacak. Bu kapsamda bir raportör görevlendirmesi yapıldı. Raportör Anayasa ve yasa hükümlerini inceleyerek, hazırlayacağı raporu AYM Genel Kurulu’na sunacak. Raporun gelmesinin ardından AYM, kendi kedine iptal davası açacak. Siyasi Partiler Yasası’nın parti kapatma görüşmelerinde 5'te 3 çoğunluk aranacağına dair hükmün iptali istenecek. AYM, HDP görüşmesi öncesinde bu gündemle toplanarak, ilgili hükmün iptaline karar verecek. HDP görüşmesi Anayasa’da yer alan 3'te 2 çoğunluk (kapatma için 15 üyeden en az 10’unun 'evet' demesi gerekecek) şartı üzerinden gerçekleştirilecek.

OSMAN CAN: AYM NORMAL BİR PROSEDÜR İŞLETECEK

Anayasa Mahkemesi'nin eski raportörü Prof. Dr. Osman Can, AYM’nin bu adımının HDP’nin kapatılmasına ilişkin davayla ilişkisi olmadığını, normal bir prosedür işletildiğini belirtti. Gazete Duvar'a konuşan Can, şunları söyledi: “Anayasa’da 2010 yılında yapılan değişikle siyasi partilerin kapatılmasında 3'te 2 çoğunluk aranır oldu. Ancak Siyasi Partiler Kanunu’nda da 2003 yılında düzenlenen benzer bir hüküm var. Yasaya göre parti kapatılması davalarında ‘5'te 3 çoğunluk aranır’ diyor. Anayasa Mahkemesi bir davaya bakan mahkeme sıfatıyla 152. madde uyarınca yasadaki aykırılığı giderme kararı almış; gayet normal, HDP davasından bağımsız bir süreç işletilecek. AYM, bu durumu görüşerek Siyasi Partiler Kanunu’nun 5’te 3 çoğunluk gerektiren hükmü için iptal kararı verecek. Bu durumun davayı ilgilendiren hiçbir tarafı yok. Bu durum söz konusu olmasaydı da Anayasa’daki 3’te 2 kuralı uygulanacaktı zaten. Daha önce refah, fazilet vs. davalarında olduğu gibi, davanın esasına ilişkin bir şey değil.”

ÖZBUDUN: AYM OLMASI GEREKENİ YAPIYOR

Anayasa profesörü Ergün Özbudun ise, "Anayasa’nın ‘3'te 2 çoğunluk gerekir’ hükmüne uymak lazım. Burada bir sorun yok. Anayasa Mahkemesi’nin uygulaması kendi kendine dava açmak değil, ortada duran aykırılığı düzeltmektir. AYM, siyasi partilerin kapatılması için Siyasi Partiler Kanunu’ndaki 5’te 1 hükmünü iptal edecek. Burada bir garabet yok. AYM, olması gerekeni yapıyor" ifadelerini kullandı. TIKLAYIN – Mithat Sancar: AYM, tarihi bir fırsatı heba etti TIKLAYIN – AYM, HDP iddianamesini kabul etti TIKLAYIN – HDP iddianamesi için kabul istemi TIKLAYIN – HDP’ye kapatma davası açan başsavcı Şahin: 451 kişiye siyasi yasak istiyoruz TIKLAYIN – HDP’ye yeniden kapatma davası açıldı
Muhabir: Alp Yanardağ