HDP’ye kapatma davası açan başsavcı Şahin: 451 kişiye siyasi yasak istiyoruz

Yayın tarihi: 10 Haziran 2021 Perşembe 12:02 pm - Güncelleme: 10 Haziran 2021 Perşembe 12:25 pm

HDP’ye kapatma davasına ilişkin konuşan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, iddianamede 451 HDP’li hakkında siyasi yasak istendiğini söyledi. Şahin, kararın 15 gün içinde verileceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci 20202021 Dönem Başkanlığı Kapsamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Tarafından Antalya’da düzenlenen ‘Sınıraşan Örgütlü Suçlarla Mücadele’ Konulu Uluslararası Konferans” ta konuşan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılma sürecine ilişkin açıklama yaptı.

Şahin ” HDP iddianamesini hazırladık. Anayasa mahkemesine teslim ettik. Bundan sonraki süreç Anayasa Mahkemesinin yetkisinde. 15 gün inceleme süresi var. Değerlendirecekler. Biz elimizden geleni yaptık. Tüm delilleri dosyaları cd içerisinde teslim ettik. Konuşmalar var. 843 sayfalık bir iddianame. 451 kişi hakkında yasak isteniyor. 69 kişi de terör örgütü lehine konuşmaları parti mensubu konuşmaları var. 451 kişi hakkında siyasi yasak istiyoruz. Banka hesabına tedbir konulmasını talep etti” dedi.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden dava açmıştı. Başsavcı Bekir Şahin, Anayasa Mahkemesi’nde açılan dava ile ilgili şunları kaydetmişti:

“Halkların Demokratik Partisinin eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına aykırı bulundu. HDP hemen hemen tüm organları, üyeleri ve teşkilatları vasıtasıyla bu nitelikteki suçları işlemiş, işlenmesini tahrik ve teşvik etmiştir.”

8 Mayıs’ta ise HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde yeniden açılan davada ilk inceleme için raportör görevlendirilmişti. Kabul edilmesi halinde iddianame ön savunma için HDP’ye gönderilecek. Böylece hem parti hem de Yargıtay için yeni bir süreç başlayacak.

TIKLAYIN – HDP’ye yeniden kapatma davası açıldı