Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan Avrupa Birliği (AB) ile imzaladıkları yatırım anlaşması ile 12 milyar euroluk yatırım taahhüdü karşılığında KKTC'yi ‘işgalci güç’ olarak tanımlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını kabul etti.
Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılan ilk AB-Orta Asya liderler zirvesi Özbek lider Şevket Mirzoyev'in ev sahipliğinde ve AB adına Konsey Başkanı Antonio Costa ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca zirvede Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadık Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov yer aldı.
BMGK KARARLARINA BAĞLILIK VURGUSU
Zirvenin ardından AB Konseyi, Birinci AB-Orta Asya Zirvesi'nin ortak sonuç bildirisini paylaştı. "AB ile Orta Asya arasındaki ilişkileri stratejik bir ortaklığa yükseltmeye karar verdik," denilen ortak sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi:
"Barış, güvenlik ve demokrasi için işbirliği yapmaya, BM Şartı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka ve uluslararası alanda tanınan sınırları dâhilinde tüm devletlerin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine ilişkin temel ilkelere tam olarak riayet etmeye kararlıyız."
Ortak açıklamada ayrıca "BMGK'nin ilgili 541 (1983) ve 550 (1984) sayılı kararlarına olan güçlü bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik" denildi.
BMGK 541 VE 550 SAYILI KARARLAR
BMGK, 541 sayılı kararı kabul ederek, KKTC'nin ilanını hukuken geçersiz olduğunu söyledi. Bu kararda, KKTC'nin ilanının GKRY'nin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne aykırı olduğu söylenmiştir. Kararda, üye devletlere KKTC'yi tanımamaları çağrısında bulunulmuştur.
550 sayılı kararında KKTC adanın ‘Türkiye tarafından işgal altında kalan kısmı’ olarak nitelendirilip karşılıklı ‘büyükelçi atamaları’ ve ‘anayasal referandum’ yapılması, Kıbrıs'ın bölünmesi için yapılan ayrılıkçı hareketler olduğu belirtilmiştir
TEPKİLER ÜST ÜSTE GELDİ
ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın konuya ilişkin X hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa Birliği’nin Semerkant’ta düzenlediği AB-Orta Asya Zirvesi’nde açıklanan 12 milyar Avroluk yatırım paketinin 3,5 milyar Avrosunun Türkiye üzerinden Orta Koridor’a ayrılması olumlu bir gelişme olsa da, bu desteğin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin vetosunu aşmak amacıyla bazı Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine GKRY’yi “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanıma ve bu ülkeye büyükelçi atama yönünde baskıyla ilişkilendirilmesi derin bir endişe yaratmıştır. Kardeş devletlerimizin bu yönde adımlar atması ve zirve bildirisine bu konuya ilişkin ifadelerin girmesi, son derece ciddi ve düşündürücü bir gelişmedir. Türkiye’nin bu gelişmelere sessiz kalması, dış politikamızda bir zaafiyet görüntüsü doğurmakta ve bilinçli bir tercih olduğu izlenimini vermektedir.
"BİR DAHA BOŞUNA TOPLANMAYIN"
Bağımsız Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır da şu ifadeleri kullandı:
Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan, Türkiye’nin KKTC tezlerine aykırı olan ve ülkemizi işgalci olarak tanımlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını kabul etti. Ortadoğu’nun anahtarı olan Kıbrıs konusunda Türkiye’yi yalnız bırakan bu kararı şiddetle kınıyorum. Bir daha boşuna toplanmayın.
"ERDOĞAN'DAN TIK YOK"
İYİ Partili Turhan Çömez ise şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarına uyacağını taahhüt eden Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan’a, Kırgızistan ve Tacikistan da eklendi. Bu 5 ülke “KKTC’yi tanımayacaklarını, Rum yönetimini tek meşru devlet olarak kabul edeceklerini” ilan ettiler
Erdoğan’dan, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım’dan, Türk Devletleri İle İlişkiler Başkanı Kürşat Zorlu’dan tık yok!
Ha bu arada; geçtiğimiz aylarda Erdoğan, Kırgızistan’ın 62,3 milyon $ borcunu sildi."
Dünya lideri ya…