Avukatı açıkladı! Can Atalay’ın bugün tahliyesi bekleniyor

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2023 Perşembe 11:25 am - Güncelleme: 13 Temmuz 2023 Perşembe 11:47 am

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay‘ın avukatı Deniz Özen, halkın oylarıyla Meclis’e girmeye hak kazanmasına rağmen hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulmaya devam edilen Atalay’ın bugün tahliye edilebileceğini açıkladı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, Halk TV canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Özen, Atalay’ın bugün tahliye edilebileceğini belirtti.

Avukat Özen, şunları söyledi:

“BUGÜN KARAR VERİLMESİ GEREKİYOR”

“CMK 105. maddesine göre normal koşullarda Yargıtay’ın önüne tahliye talebi geldiği andan itibaren 3 gün içinde karar verilmesi gerekiyor. UYAP sisteminde görülen ayın 10’u. Dolayısıyla bugün 3. gün. Normal koşullarda bugün bir karar verilmesi gerekir”

“HUKUK DEVLETİ İLKESİ HALA YERLEŞİKSE TAHLİYE KARARI VERİLMELİ”

“Hem Adalet Bakanı’nın daha önce işaret ettiği Anayasa 14. Madde’nin tutukluluğun devamı için kullanıldığını görüyoruz. Ama bu hatalı bir değerlendirme. Çok sayıda örnek var. Devletin bölünmez bütünlüğüne bağlı suçlar ifadesi muğlaktır. Hangi suç tipinin 14. maddeye girdiği Anayasa’da tanımlanmamıştır’ dedi Anayasa Mahkemesi. Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaya devam edilecekse, hukuk devleti ilkesi hala yerleşikse derhal tahliye kararı verilmeli”

NE OLMUŞTU?

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 14 Mayıs’taki genel seçimlerde Gezi Parkı davasında tutuklanan Can Atalay’ı Hatay’dan milletvekili adayı gösterdi. Yurttaşların oylarıyla Meclis’e girmeye hak kazanan ve tahliye edilmesi gerekirken hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulmaya devam edilen Atalay, TBMM’deki yemin törenine katılamadı. TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, arkadaşları Can Atalay’ın fotoğrafını Meclis sırasına yerleştirdi. Atalay, avukatı aracılığıyla TELE1’e yaptığı özel açıklamada, yemin törenini cezaevindeki televizyondan izlediğini söyledi. Atalay’ın tutukluluğuna siyasi parti, STK’lar ve aktivistler büyük tepki gösterdi. Birçok hukukçu da Meclis’e girmeye hak kazanan Atalay’ın halen cezaevinde tutulmasının hukuk ihlali olduğunu belirtti.