Kılıçdaroğlu’ndan TBMM Başkanı’na Can Atalay çağrısı!

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 3:32 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 4:21 pm

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay‘ı ziyaret etti. Atalay’ın tutukluluğuna tepki gösteren Kılıçaroğlu TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a da çağrıda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay’ı ziyaret etti. Atalay’ın tutukluluğuna tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Kimse milletin oylarıyla seçilen bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz. ” ifadelerini kullandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’a da seslenen Kılıçdaroğlu, Atalay’ın serbest kalması için uğraşacak kişinin TBMM Başkanı’nın olması gerektiğini söyledi.

Numan Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması!

“KENDİSİ HÜKÜMLÜ DEĞİL TUTUKLU”

Kılıçdaroğlu ziyaret sonrası şu açıklamaları yaptı:

“Hatay Milletvekili Can Atalay’ı ziyaret ettik. ‘Buradan çıktıktan sonra ilk işim Hatay’a gitmek, depremzedeleri ziyaret etmek. Bunu çok arzuluyorum ve istiyorum’ dedi. Davanın çok haksız bir dava olduğunu ve içeride boşu boşuna tutulduklarını ifade etti. Gördüğüm kadarıyla bütün dava dosyasını neredeyse ezberlemiş durumda. Bütün haksızlıkları biliyor, yapılan haksızlıkları tek tek anlattı bize. Her halükarda Cumhuriyeti ve demokrasiyi savunmak konusunda kararlılıklarını ifade ettiler. Biz de Cumhuriyeti ve demokrasiyi savunacağımızı buraya gelişimizin temel nedeninin de milletin iradesine ve demokrasiye sahip çıkmak olduğunu kendisine aktardım.

Davanın haksız olduğunu söyledim. Tüm haksızlıkları biliyor. Cumhuriyeti ve demokrasiyi savunma konusunda kendisinin ve arkadaşlarının kararlı olduğunu söyledi. Kendisi hükümlü değil tutuklu… Tutuklu olduğu zaman milletvekili seçilmek için dilekçe veriyor. İlgili savcılıktan bir sabıka kaydı alıyor. Sabıkasının olmadığı yönünde Cumhuriyet Savcılığı’ndan aldığı yazıyı  Yüksek Seçim Kurulu’na götürüyor. Yüksek Seçim Kurulu’nda 11 yargıç Can Atalay’ın milletvekili olma hakkının olduğunu onaylıyorlar. Atalay’da Hatay’dan Milletvekili adayı oluyor ve seçiliyor. TBMM’ye gelip yemin etmesi gerekiyor. Meclis’te adı okunuyor orada olmadığı için yemin edemiyor. Arkasından Can Atalay, Milletvekillerinin oylarıyla İnsan Hakları Komisyonu’na seçiliyor.  Ama  Atalay yine hapiste.”

TBMM BAŞKANINA ÇAĞRI

“Buraya gelişimizin temel nedeni Türkiye Büyük Millet Meclisi iradesini kamuoyuna duyurmaktır. Hiç kimse milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekilini, hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz. Bunu geniş kitlelere duyurmak en çok CHP’ye yakışırdı. Çünkü Türkiye’ye demokrasiyi getiren parti CHP’dir. Demokrasiyi tüm kurum ve kurullarda yaşatmak zorundayız. TBMM Başkanı’na da çağrı yapmak isterim. ‘Meclis’in iradesi belli oldu’ diye sayın başkan açıklama yapmış. Benim sayın başkandan beklediğim şudur: Benzer bir konuda AYM’nin verdiği bir karar var. O kararı hukuk müşavirliğinden alacak. Üstüne bir dilekçe yazacak. Bu anayasa mahkemesi kararının gereğini süratle yerine getirilmesi için Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazacak. Bunun için mücadele edecek bir numaralı aktör Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın olması gerekiyor.”

“KİMSE DÜŞÜNCELERİNDEN DOLAYI İÇERİ GİREMEZ”

“21’inci yüz yıldayız. İnsanları düşüncelerinden dolayı içeri atamazsınız. Avukatlar içerde, seçilen Milletvekili içerde, gazeteciler içerde… Yeter ya… Bu milletin biraz yüzü gülsün. Bu millet ‘Evet bu ülkeye demokrasi geliyor’ diye neşelensin. Cumhuriyeti kökleştirmek ve demokrasiyi büyütmek için hepimiz katkı vermeliyiz.”