Avrupa’da şifreli iletişim ağı operasyonu: Altı binin üzerinde gözaltı

Yayın tarihi: 28 Haziran 2023 Çarşamba 6:24 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2023 Çarşamba 6:24 pm

Şifreli iletişim ağı “Encro Chat”i kullanarak dünya genelinde faaliyette bulunan suç örgütlerine yapılan operasyonlarda altı bin 55 kişinin gözaltına alındı.

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı(Europol), “EncroChat” isimli şifreli iletişim ağını kullanarak dünya çapında faaliyette bulunan suç örgütlerine yönelik bir operasyon düzenledi.

Europol’den yapılan yazılı açıklamada operasyonlarda, 197’si öncelikli olarak arananlar olmak üzere, toplam 6 bin 558 kişinin yakalandığı belirtildi.

ÇOK SAYIDA SUÇ BAŞLIĞI

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre açıklamada, 60 bin üyesi olan “EncroChat”te suç örgütlerine ait 115 milyon görüşmenin incelendiği ve “EncroChat”in silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet ve kara para aklama suçlarına ilişkin görüşmelerde kullanıldığının tespit edildiği ifade edildi.

Operasyonlar kapsamında, 300 tondan fazla uyuşturucu yapımında kullanılan malzeme ve 923 silahın ele geçirildiği aktarılan açıklamada, 739,7 milyon avrosu nakit, 154,1 milyon avrosu bankada olmak üzere yaklaşık 900 milyon avro paraya, 271 eve, 83 bota ve 40 uçaktan oluşan malvarlığına el konulduğu kaydedildi.
Açıklamada, Fransa güvenlik güçlerinin 2017’de başlattığı soruşturma neticesinde dünya genelinde gerçekleştirilen operasyonlara, Avrupa Adli İşbirliğini Geliştirme Ajansının (Eurojust) destek verdiği bilgisi paylaşıldı.

EncroChat yazılımı sayesinde mesajların, güvenlik birimlerince takip edilemediği ve kullanıcıların şifreleriyle silinebildiği dile getirilen açıklamada, bu yazılımın bulunduğu telefonların değerinin 1000 avro, 6 aylık abonelik ücretinin 1500 avro olduğu vurgulandı.

‘Son varış noktası’ Türkiye olan suç örgütü çökertildi