Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yaptırım kararı Brent petrol fiyatlarını uçurdu

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 2:09 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 10:28 am

Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan ithal edilen petrol miktarını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltacak. AB’nin kararının ardından Brent ham petrolünün varil fiyatı 122 dolar seviyesine kadar yükseldi. AB’nin kararının ardından Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında, brent petrol ve doların hızlı artışı nedeniyle yeni zamlar bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesinde, Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya’ya petrol yaptırımı uygulanacağını duyurdu.

Von der Leyen, sosyal medyadaki açıklamasında, “Bu anlaşma Rusya’dan AB’ye petrol ithalatını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltacak.” ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de yine sosyal medyadan yaptığı açıklamada, miktar konusunda farklı bir oran vererek Rusya’dan petrol ithalatının üçte iki azalacağını belirtti.

Rusya’nın savaş için kullandığı “ciddi gelir kaynağının” azalacağını kaydeden Michel, bu ülkeye baskıyı sürdüreceklerini vurguladı.

Akaryakıt fiyatlarına brent ve dolar darbesi! Dev zamlar yolda

BRENT PETROL FİYATLARI FIRLADI

Bu gelişmelerle birlikte petrol fiyatları hızlı yükselişini sürdürdü. Sabah saatlerinde Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 1,5 artarak artarak 122 doların üstüne yükseldi. ABD hafif ham petrolü yüzde 1’in üzerinde yükselişle 118 dolardan işlem gördü.

Yükselen petrol ve dolayısıyla enerji fiyatları, tüketicilerin karşı karşıya kaldığı enflasyon sorunlarının kalıcı olabileceği kaygılarını da beraberinde getiriyor.

KARŞI ÇIKANLARA EK SÜRE FORMÜLÜ

AB Komisyonunun yaklaşık bir ay önce hazırladığı teklifte Rusya’dan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.

Macaristan başta olmak üzere bazı üye ülkeler petrol ithalatı yasağına karşı çıkıyordu. Macaristan, Slovakya ve Çekya’ya Rusya’dan petrol ithalatında ek süre tanındı.

Buna rağmen Macaristan enerji arz güvenliği tamamen sağlanana kadar ithalatın tamamen kesilmesine karşı çıkıyordu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bugünkü AB Liderler Zirvesine girişinde, AB Komisyonunun kendilerine danışmadan teklif hazırladığını ve “sorumsuzca davrandığını” söylemişti.

SWIFT KARARI

Michel, ayrıca bu gece AB liderlerinin uzlaştığı 6. yaptırım paketinde Rusya’nın en büyük bankalarından Sberbank’ın para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılmasının ve Rusya devlet televizyonlarının yasaklanmasının da bulunduğunu bildirdi.

AB ülkeleri, yaptırım paketinin dışında Ukrayna’nın likidite ihtiyacının G7 ülkeleriyle birlikte karşılanması için de anlaşmaya vardı.

Michel, AB’nin bu amaçla Ukrayna’ya 9 milyar avro hibe etmeye hazır olduğunu ve Ukrayna’nın yeniden inşasını destekleyeceklerini belirtti.

Rusya, ruble ile ödeme yapmayı reddeden Hollanda’ya gaz akışını kesiyor

 

AKARYAKIT FİYATLARINA DA YANSIYOR

Piyasalar bu gelişmeleri izlerken petrol ürünlerinin fiyatlarındaki artış akaryakıta da yansıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış ise enflasyonla boğuşan küresel piyasaları zor durumda bırakıyor. Akaryakıtın yükselmesi sonucu halihazırda zor durumda olan lojistik sektöründe maliyetlerin artması tüketici fiyatlarını da yukarı yönlü baskılıyor.

Petrol fiyatları, Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının artması durumunda tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatları da artıyor.

BENZİNİN LİTRESİ 25 TL’NİN ÜSTÜNDE

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yeni yapılan zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 25 TL’ye, Ankara’da 25,10 TL’ye, İzmir’de 25,11 TL’ye yükseldi.

Dolar/TL kurundaki sert yükseliş ve petrol piyasasındaki hareketlilik nedeniyle son bir yılda benzinin fiyatı yüzde 224, motorinin fiyatı yüzde 239 arttı.

Akaryakıt fiyatları bir yılda 16 lira zamlandı!