Apple yeni bir ödeme sistemi ile ilgili güncellemesini duyurdu

Yayın tarihi: 28 Ocak 2024 Pazar 9:00 am - Güncelleme: 26 Ocak 2024 Cuma 8:18 pm

Yeni Avrupa teknoloji düzenlemeleri önümüzdeki haftalarda yürürlüğe girecekken Apple, kullanıcıların App Store dışındaki kaynaklardan uygulama indirmesine izin vermeye başlayacak.

Şirket, yeni sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntıları paylaşmadı, ancak görünen o ki geliştiricilerin App Store uygulama inceleme kurallarını esnetmesine pek de izin vermeyecek.

Wall Street Journal, App Store sahibinin “App Store dışında indirme imkanı sunan geliştiricilerden ücret almayı planladığını” ve kendi mağazasından geçmeyen indirmeler için bir tür inceleme gerektireceğini bildirdi.

Apple

Yandan yükleme özelliği, bloğun Dijital Pazarlar Yasasına uymak amacıyla yalnızca Avrupa Birliği’ndeki iOS kullanıcılarına sunulacak.

Raporda Apple’ın planının henüz kesinleşmediği belirtiliyor ancak strateji, şirketin ABD App Store politikalarında yakın zamanda yaptığı bir diğer önemli değişiklikle uyumlu olacak. Geçen hafta şirket, ABD’li geliştiricilere yönelik kuralların esnetildiğini doğrulamıştı.

Ancak Fortnite geliştiricisi Epic Games ile uzun süren bir mahkeme mücadelesinin ardından gelen yeni kurallar, geliştiricilerin App Store dışında yapılan satın alımlarda yine de yüzde 27 gibi yüklü bir komisyon ödemesi gerektiğini şart koşuyor.

Yeni kurallar aynı zamanda Apple’a geliştiricilerin kayıtlarını denetleme hakkı da veriyor. Bu durum zaten Epic, Spotify ve App Store’un kısıtlayıcı kurallarını ve ücretlerini uzun süredir eleştiren diğer geliştiricilerin eleştirilerine yol açmıştı.

Poco X6 5G inceleme

Kaynak: TELE1