Altın ve dolar alanlara İslam Memiş’ten uyarı! Bu hesapları mutlaka yapın

Yayın tarihi: 5 Mayıs 2023 Cuma 7:42 am - Güncelleme: 5 Mayıs 2023 Cuma 7:42 am

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, seçim öncesinde altın ve döviz yatırımcısının yapması gerekenleri yazdı.

Yaptığı dolar ve altın tahminleriyle bilinen piyasa uzmanı İslam Memiş, TV100’de yer alan yazısında seçim öncesi altın ve döviz yatırımcısının yapması gerekenleri yazdı.

Memiş’in yazısı ve uyarıları şöyle:

BIST 100 endeksi çarşamba günü 4bin 311 puana kadar geriledi. Perşembe günü tepki alımıyla tekrar 4 bin 500 puan seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Seçim öncesi borsa bıçak sırtında beklerken yatırımcı aslında fırsat buluyor.

Nasıl mı?

Seçim önceleri her zaman “bekle gör” süreci yaşanır. Bu hafta yaşanan düşüşler bizim için sürpriz değildi. Çünkü biz 4 bin 500 puan devamında 4 bin puan seviyesini bekliyorduk. Seçim fiyatlaması ve dolar bazlı kâr satışı düşüşlere neden oldu.

Şimdi yüzde 50 alım yapan 4 bin 150-4 bin 200’den ikinci alımını yapar ve bekler. Nereyi? 6 bin puanı. Dolar tarafında bu yıl yaşanacak kur atakları, piyasayı riske sokar. Dolarizasyonun önüne geçmek için de borsa tarafını desteklerler. Yani, dolar ve borsa aynı anda yukarı gider ve yatırımcı borsayı tercih edebilir.

İslam Memiş “Piyasalarda tuzak var” diyerek saat verdi

Buna şaşırmamalı. Bugün döviz veya altın yatırımcısının maliyet hesaplaması yapması gerekiyor. Döviz derken dolar mı, euro mu veya sterlin mi? Altın derken sarrafiye grubu mu, has astar altın mı?

Bu ayırımı iyi yapanın işçilik farkını da düşünmesi gerek. Nasıl borsa yatırımcısı olunmalı? Borsada yatırımcının yüzde 29’u yabancı. Yerli yatırımcıların çoğu (profesyoneller hariç) borsayı dolar bazlı hesaplamıyorlar. Odaklandıkları tek şey satın aldığı hissenin değeri.

Bu oldukça yanlış bir düşünce. Yapılması gereken çok basit, borsa endeksi/dolar = dolar karşısındaki değeri bulursun.

Yani (dün) 4 bin 537/19,87= 228 $

Diğer sorun hisse senetlerinin çeşitlendirilmemesi. Tek bir hisse seçiminden dolayı yatırımcının aylarca bekleme durumu can sıkıcı olabiliyor. O tarafta ise yapılacak şey çok basit, en az üç hisse ile sepet yapmak. Bekleme süresi ise ayrı bir sorun.

Yabancı en az altı ay beklerken, acemi yatırımcı 28 gün bekliyor.

Yaz aylarında BIST 100 endeksinde 6 bin puan seviyesi görüldüğünde herkes borsaya geçmek isteyebilir. Dolar bazlı borsa, seçim sonucunu beklemede, değer kaybetmedi. Bir şeye yatırım yapılacaksa düşerken alınır, yükselirken satılır. Bugüne baktığımızda gram bin 400 olmuş; “Alalım mı?” Bin 500 olmuş; “Aldım zarar ettim.”

Sepet yapmayan, zamanında hamle yapmayan bu sorunları yaşarken, zamanında hazırlığını yapan rahat. Bugün “TL’deyim ne yapmalıyım?” diyenlere BORSA diyorum.

İslam Memiş altın ve dolara dikkat çekerek uyardı! “Çok batan olacak”