AKP’nin “yönettiği” ekonomi okul kantinini de vurdu! Simit-Ayran 27, tabldot yemek 95 TL

Yayın tarihi: 16 Eylül 2023 Cumartesi 9:48 am - Güncelleme: 16 Eylül 2023 Cumartesi 9:49 am

AKP’nin ekonomi politikaları sonrası artan enflasyon ve peş peşe gelen zamlar ilk, ortaokul ve lise öğrencilerini de derinden etkiledi. Çocuklarının okula hazırlığı için her masrafa göğüs geren verliler, okul kantinlerine yetişemiyor. İstanbul’da devlet okullarında simit-ayran 27 TL’ye, tabldot yemek ise 95 TL’ye çıktı.

Öğrenciler için yeni eğitim-öğretim döneminin zili çalarken veliler ise masraflara nasıl yetişeceğini düşünüyor. AKP’nin ekonomi politikalarının getirdiği yüksek enflasyon ve düşük alım gücü okul masraflarını da vurdu. Önceki yıllara nazaran yüksek oranda zamlanan kitap, kıyafet, kırstasiye masrafları ile karşı karşıya gelen verliler, şimdi de çocuklarının beslenme harcamalarını düşüyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) İstanbul’daki devlet okullarının kantinleri için belirlediği ürün fiyatları, dar gelirli velilerin yaşadığı geçim sıkıntısını gözler önüne seriyor.

SİMİT AYRAN 27, TABLDOT YEMEK 95 TL

TESK’in verileri, devlet okullarının kantinlerinde satılan ürünlerin de zamlardan nasibini aldığını gösterdi.

Sözcü’de yer alan habere göre, İstanbul’daki devlet okullarının kantinlerinde tavuklu sandviç 50 TL, peynirli sandviç 50 TL, kaşarlı tost 30 TL, karışık tost 40 TL, hamburger 50 TL’den satılıyor. Kantinde açma ve simit de 12 TL’den satılırken, öğrencilerin üç çeşit yemeğin yer aldığı tabldot yemek için 85 TL, dört çeşit yemeğin yer aldığı tabldot yemek için ise 95 TL ödemesi gerekiyor. Devlet okulunda öğrenim gören ve gününün ortalama 5 saatini burada geçiren bir öğrencinin günlük kantin masrafı en az 27 lira oldu.

Söz konusu masrafın içinde ise yalnızca simit, ayran ve su ücreti yer alıyor.

Sağlıklı ve doyurucu bir öğün için dört çeşit yemeğin yer aldığı tabldot yemeğin ücreti ise 95 TL’ye çıktı. Öğrenci yemeğin yanında yalnızca bir su aldığında ise ödemesi gereken tutar 100 liraya ulaşıyor.

Enflasyon Ankara Adliyesi’ni vurdu! Hakim savcı, çaysız kaldı iddiası

ÇOCUKLAR OKULDA AÇ KALIYOR

Veliler çocuklarının okulda beslenebilmesi için masraflara nasıl yetişeceklerini düşünürken kiraların en düşük 10 bin TL olduğu İstanbul’da sorun daha da büyüyor. 11 bin 402 liralık asgari ücretle çalışan bir velinin servis, eğitim giderleri gibi yüklü harcamaların yanı sıra bir de kantin için bütçe ayırabilmesi mümkün görünmüyor.

Okulların açılmasıyla, beslenme çantası boş okula gelen çocukların büyük bir bölümünün de kantinden alışveriş yapacak parası olmadığı ve okulda aç kaldığı belirtiliyor.