Aile hekimleri isyanda: Koronavirüs ve gribi ayıracak test yok

Yayın tarihi: 17 Ekim 2023 Salı 11:18 am - Güncelleme: 17 Ekim 2023 Salı 11:18 am

Aile hekimleri, aile sağlığı merkezlerinde Koronavirüs ve gribi ayırt edecek testlerin bulunmadığını söyledi.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimi Kolu,(TTB-AHEK) 41 ilden 305 aile hekimi ile bir anket yaptı.

Ankete katılan hekimler, havaların soğuması nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlıklarının arttığını, yeterli sayıda Koronavirüs ile mevsimsel gribi ayırt edecek testlerin ellerinde bulunmadığını söyledi.

10 AİLE HEKİMİNDEN BİRİ ÇALIŞAMAZ HALDE

Cumhuriyet’in haberine göre, her üç aile hekiminden birinin geçen hafta içinde üst solunum yolu hastalığı geçirdiğinin tespit edildiği belirtildi. 10 aile hekiminden birinin ise çalışamaz halde olduğu kaydedildi.

Ankete katılan hekimlerin yüzde 34’ü son iki hafta içinde üst solunum yolu hastalığı geçirdiğini ve yüzde 8’i istirahat ihtiyacı duyacak kadar şiddetli bir şekilde hastalandığını ortaya konuldu.

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI

Katılımcıların neredeyse tamamı son iki hafta içinde üst solunum yolu hastalıklarında artış olduğunu belirtirken, kronik hastalığı olanlar veya 65 yaş üzeri olan yurttaşlar arasında hastalık artışı gören hekim oranı yüzde 87’di. Raporda okul çağı çocuklarının başvurularının da yüksek oranda olduğu belirtildi.

Aile hekimlerinin yüzde 47’si son bir hafta içinde 10’un üzerinde öğrenciye istirahat raporu verdiğini, yüzde 98’i ise çocukların istirahat raporu alması gerektiğini söyledi.

“GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMIYOR”

Çalışma raporunda tüm bu ortam içinde risk grubundaki yurttaşların mevsimsel grip aşılarını olmak için defalarca ASM ve eczanelere gidip gelmek zorunda kaldığı ifade edildi. Hekimlerin çoğunluğu ankette artan solunum yolu hastalıklarına karşın bu tanı ile tedavi düzenleyip önerilerde bulunacak hastalara test yapıp tanı koyamadığını kaydetti.

Artık ne birinci basamakta ne de hastanelerde bu hastalıkların tanısı için test yapılabildiğini belirten hekimler, bu şekilde gerekli önlemlerin alınamadığını ifade etti.

TTB’den koronavirüs uyarısına tepki gösteren Koca’ya “çarpıtma” çıkışı!