Adaylığı tepki çeken Cengiz Çandar’a hapis istemi

Yayın tarihi: 10 Nisan 2023 Pazartesi 2:36 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2023 Pazartesi 4:16 pm

Yeşil Sol Parti’nin milletvekilli adayı Cengiz Çandar‘a 6 yıl önce yaptığı paylaşımda hapis cezası talep edildi. “Yetmez ama evetçi” olan Çandar adaylığı tepki çekmişti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır milletvekili adayı gazeteci Cengiz Çandar’ın sosyal medya paylaşımı nedeniyle yargılandığı davanın ikinci duruşması görüldü. MLSA’dan Eylem Sonbahar’ın haberine göre Çandar’a Rakka’da IŞİD’e karşı savaşırken ölen Ayşe Deniz Karacagil’le paylaşımında hapis talep edildi.

İstanbul 30’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Çandar paylaşımın yapıldığı tarihte yurt dışında olduğunu ve övdüğü iddia edilen kişinin adını bile bilmediğini söyledi.

Karacagil’i Gezi Parkı eylemleri sırasında çekilmiş fotoğrafını görünce hatırladığını belirten Çandar, savunmasına şöyle devam etti: “Babasının sosyal medyada yaptığı paylaşımı görünce bir kız babası olarak duygusallaştım ve söz konusu paylaşımı yaptım. ‘Melek’ ve ‘göğe yükseldi’ ifadeleri aslında babasının yazdıklarıdır. Tamamen vicdani nedenlerle yaptığım bir paylaşımdır. Öldürülen kişi, Türkiye’nin de terör örgütü olarak kabul ettiği IŞİD denen örgüte karşı Rakka’da savaşırken yirmili yaşlarının başında ölüyor. O yaşlarda toprağa o şekilde düşmesinden ve babasının da ifadelerinden etkilenerek yazdım. Vicdani duygularla kendimi ifade ettim.”

Çandar, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmeyerek beraatini talep etti.

Ardından savunma yapan avukatı Veysel Ok da, “Suçu ve suçluyu övme” suçunun unsurlarının oluşabilmesi için Karacagil hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının olması gerektiğini belirterek, “Ayşe Deniz Karacagil hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararının olup olmadığı konusunda araştırılma yapılması gerekmektedir. Bu konuda bir araştırma yapılmasını talep ediyoruz. Esas hakkındaki mütalaa verildikten sonra da savunmamızı yapacağız” diye belirtti.

Merdan Yanardağ Yeşil ve Sol Parti’den aday olan Çandar ve Cemal’e ateş püskürdü

‘Yetmez ama evet’çi Hasan Cemal ile Cengiz Çandar Yeşil Sol Parti’den aday

SAVCI CEZA İSTEDİ

Mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, 2017 yılında yapılan paylaşıma 2020 yılında açılan davada, “açık ve yakın tehlike” vurgusu yaparak ve paylaşımın yapıldığı tarihte Çandar’ın gazeteci olduğuna dikkat çekerek, cezalandırılmasını istedi.

Savcı ayrıca avukat Ok’un talebinin reddine karar verilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Çandar’ın avukatının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını hazırlamak için süre talebini kabul ederek, duruşmayı 16 Mayıs’a ertelendi.

İddianamede, “Kırmızı fularlı kız, Gezi’nin içimizi ısıtan en güzel gülüşlü meleği, Rakka önünde toprağa düşüp yıldızlara yükselerek içimizi yine yaktı” şeklindeki paylaşım nedeniyle Çandar hakkında “Suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla hakkında 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

2010 Anayasa Referandumu’nun ‘Yetmez ama evet’çi isimlerinden Çandar’ın Yeşil Sol Parti’den  adaylığı tepki çekmişti. Artı TV’ye konuşan Çandar eleştirileri saçma bulduğunu belirterek “Ben AK Parti’yi desteklemedim ama yönlendirdim” demişti.

‘Yetmez ama evet’çi Cengiz Çandar Yeşil Sol Parti’den aday