Adanalı çiftçi isyan etti! “Anamız ağlamış”

Yayın tarihi: 9 Ekim 2022 Pazar 1:51 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2022 Pazar 1:57 pm

Adanalı çiftçi fahiş akaryakıt fiyatlarına isyan etti. Çiftçi  “Traktörü yerinden bile hareket ettiremiyoruz.  Ne devlet destekliyor ne kimse destekliyor. Ortada bırakılmışız. Anamız ağlamış” dedi.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana’da pamuk hasadını bitiren ve buğday-arpa ekimine hazırlanan çiftçileri ziyaret etti. Ayhan Barut’a ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları anlatan çiftçi Ahmet Ok, şöyle konuştu:

“Traktörümüz evde, yerinden bile hareket ettiremiyoruz. Traktör evde, garajlar içinde duruyor. Tarla sürülecek, hasat yaptık, süremiyoruz. Pamuk para etmedi, verim alamadık. Mazot olmuş 30 lira, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ne devlet destekliyor ne kimse destekliyor. Ortada bırakılmışız, sahipsiz bir şekilde kalmışız. Anamız ağlamış.”

“REZİLLİK DİZ BOYU”

Çiftçi Yaşar Karadağ ise “Çiftçilik berbat. Mazot almış başını gidiyor, altından çıkamıyoruz. Rezillik diz boyu, buna bir çare. Mazot, hafta bir artıyor, 1 lira düşse 3 lira artıyor. 200 dönümlük tarlayı kiralayıp ekemeyiz artık. Mazotu mu ödeyeceğiz, kirayı mı ödeyeceğiz? Pamukta verim düşük, fiyatı çok düşük. Pamuk fiyatı geçen sene 12 liraydı, şimdi 14 lira. Maliyet en az 5 kat arttı. Minimum, en az 25 lira olması lazımdı. Geçen sene (mazot) 6 liraydı, 27 lira” dedi.

Motorine bir haftada dördüncü zam! 30 liraya koşuyor

Başka bir çiftçi de “Çiftçi, mazot artışından olumsuz etkileniyor. Paranın alım gücü yok. Maliyetler çok yüksek, ürün para etmiyor. Zor şartlarda üretiyoruz, sattığımızı yerine katamıyoruz” diye konuştu.

“ZAM NÜMERATÖRÜ GİBİ MAZOT FİYATI ARTIYOR”

Ayhan Barut ise Çukurova’da hem hasat hem ekim zamanı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Her zaman üreticilerin yanındayız. Üretimde kullanılan girdiler aşırı maliyetle artmış durumda, gelir ise azaldı. Pamuk ekti, geçen sene 12-15 liraya pamuk satılırken şu anda 13-14 lira. Mazot ise geçen sene 6 liraydı, şimdi 27 liraya çıkmış. Asansör gibi iniyor çıkıyor, iki ileri gidip bir geri gidiyor. Zam numaratörü gibi mazot fiyatı artıyor. Üreticinin en önemli girdisi olan mazot ve gübrede yüzde 300-400 artış meydana gelmiş. Ancak karşısında pamuktan mısırına ve buğdayına kadar çiftçi yeterli gelir elde edemedi. Özellikle pamuk üreticisi perişan durumda. Çünkü bir kilo pamuğun maliyetinin 20 lira olduğu bir dönemde 25 liraya satması gerekirken şu anda tüccara mahkum durumda.

Pamukta fiyat yok. Kilogramını en fazla 15 liradan satıyor ya da emanette bekliyor. Üretici ne yapacağını şaşırmış durumda. Tarım Bakanı’na çağrı yapalım; ‘Pamuk üreticisini yedirmeyeceğiz’ dediler. Şu anda pamuk üreticisi diye bir şey kalmadı; yenildi, içildi, yutuldu bile. Tek çare var; pamuktaki maliyetle satılması gereken fiyatın arasındaki farkı prim olarak uygulaması gerekmektedir. Bu primi en az 4-5 lira uygulasın ki çiftçi rahat nefes alsın.”