7 yıl önce Ciner’in göçükten sonra Cengiz’e sattığı maden ocağı işçiye yine mezar oldu

Yayın tarihi: 23 Kasım 2023 Perşembe 12:16 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2023 Perşembe 12:16 pm

Özel Haber: Fırat Yeşilçınar

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy’de bugün 3 işçinin yaşamını yitirdiği maden ocağında 2016 yılında da göçük meydana gelmişti. Göçüğün ardından maden ocağı Ciner’den Cengiz’e devredilmişti. Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy’de Cengiz Holding’e bağlı Etibakır arama şirketinde ait bakır madeni ocağında göçük meydana geldi. Olayda 1 işçi ile 2 mühendis hayatını kaybetti.

tele1.com.tr’den Fırat Yeşilçınar’ın haberine göre; Şirvan’a bağlı Madenköy’de 2016 yılında da göçük meydana geldi. O dönem Ciner Grubuna ait olan madenden işçilerin cenazesi günler sonra çıkarılmıştı.
TELE1’e konuşan CHP Siirt İl Başkanı Enver Güneş, “Burada yıllar önce de göçük oldu. 2016’daki göçüğün ardından Ciner’den Cengiz’e geçti işletme.” dedi.

Göçüğünün ardından Ciner Holding’e ait Park Elektrik şirketinin işlettiği ve 16 madencinin göçük altında kalarak yaşamını yitirdiği bakır madeni, 195 milyon TL karşılığında Cengiz Holding’e verildi. Madende çalışan son işçileri de işine son verdi. Çıkışı verilen işçiler arasında Maden İş Sendikası işçi temsilcileri de vardı.

Cengiz’e ait madende göçük! 3 işçi göçük altında yaşamını yitirdi

SHD’NİN SORULARI YANITLANMADI

Sosyal Haklar Derneği göçüğün ardından şu soruları sormuştu:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sorular:

1- Facianın yaşandığı madende, iş müfettişleri tarafından en son denetim ne zaman yapılmıştır? Son 5 yıla ait denetim raporlarını paylaşmanızı talep ediyoruz.

2- Kamu adına teftiş yapması gereken müfettişlerin terör gerekçesi ile madene gidemedikleri ya da diğer bir söyleyişle ilgili makamların gerekli ve zorunlu önlemleri almamaları nedeni bahane edilerek anılan madende iş güvenliğine ilişkin teftiş yapılamadığı doğru mudur?

3- 25 Temmuz’da vuku bulan toprak kayması konusunda Bakanlığın bilgisi var mıdır? Var ise muhtemel bir faciayı önlemek üzere ne gibi önlemler alınmıştır?

4- Yoğun yağışların ardından üzerinde çalışması elverişsiz hale gelen zeminde işçileri çalışmaya zorlayan firma sorumlularına Bakanlığınızca soruşturma açılacak mıdır?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na sorular:

1- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Siirt Şirvan Madenköy Bakır Sahası’nda çıkarılan madende daha önce yaşanan, madenin işletiliş şeklinden kaynaklı benzeri toprak kaymalarından haberdar olmuş mudur ve bu konuda ne yapmıştır?

2- Maden sahasındaki şevlerin yapısı, maden arama izin ve yönetmeliklerindeki koşullara uygun mudur? Bu türden ihlallerin facialara açık alan bıraktığı yönünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşü nedir?

3- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, facianın yaşandığı madene verilen çalışma izni ve ruhsatlara ilişkin belgelerin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

4-Eti madenden alınarak açık işletmeye çevrilen madenin, iddialar üzere yeniden kapalı işletmeye döndürülmesi çalışmaları konusunda Bakanlığın bilgisi var mıdır. Bunun gerekçelerine dair bir çalışma raporu tarafınıza ulaşmış mıdır?

İçişleri Bakanı’na sorular:

1- Arama kurtarma çalışmalarında ilk iki gün yeterli çalışma yürütülemediği ifadeleri doğru mudur? Bunun gerekçeleri nelerdir?

2-Soruşturma faaliyetlerinin Valilikçe yapıldığı bilinmektedir. Böyle bir facianın ardından olay yerinde neden savcı bulunmamaktadır.

3-Yağmurun arama kurtarma çalışmalarını elverişsizleştirdiği bir zeminde işçileri çalışmaya zorlayan kişi kimdir? Sorgulanmış mıdır?

4- İfadesine başvurulan 4 işçi ve ilk gün göz altına alınarak biri tutuklanıp diğerleri serbest bırakılan firma görevlileri dışında, bu faciaya zemin hazırlayan şirket yöneticileri hakkında işlem yapılacak mıdır?

Ciner Holding Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye sorular:

1- Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Siirt Şirvan Madenköy Bakır Madenini hangi statü ile çalıştırmaktadır. Bakanlık ve şirket arasındaki sözleşmelerin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.

2- Kapalı olarak devralınan maden, ne zaman açık işletilmeye başlanmıştır ve yeniden kapatılması için bir yabancı heyetle facianın olduğu gün madene ziyaret gerçekleştirildiği doğru mudur? Firma bu değişim gereğini nereden duymuştur?

3-Park Elektrik Çalışanlarının ve firmanız için çalışan 4 taşeron şirketin iş güvencesi konusunda denetimlerinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Bu konuda firma içerisinde de soruşturma başlatacak mısınız?

4-Madende altın mı buldunuz? eğer yanıt evet ise yeni işletme projesi Bakanlığa sunuldu mu? Bakanlık uygun buldu mu?

Zonguldak’taki maden ocağında göçük! 1 işçi hayatını kaybetti

Kaynak: TELE1