Zonguldak’taki maden ocağında göçük! 1 işçi hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 13 Eylül 2023 Çarşamba 3:25 pm - Güncelleme: 13 Eylül 2023 Çarşamba 11:48 pm

Zonguldak’ta maden ocağı göçtü, 1 işçi hayatını kaybetti, 7 işçi yaralandı. Sayıştay’ın işletmeyi 2019 ve 2021’de uyardığı ortaya çıktı. Göçük yaşanmayan bölgelerde maden faaliyetleri gece vardiyasıyla devam ediliyor.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli mevkiinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Armutçuk Müessesi’ne ait maden ocağında göçük meydana geldi. Bölgeye AFAD, UMKE, sağlık, polis ve TTK tahlisiye ekipleri sevk edildi.

GİMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, İHA’ya yaptığı açıklamada olay yerine hareket ettiklerini ve göçük sonrası ellerine net bir sayı ve bilgi ulaşmadığını belirtti. Yeşil, bölgede çalışan maden işçilerinin başlarına taktıkları baretlerde yer alan çiplerin incelenerek kaç kişi olduğunun tespit edilmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

VALİ: 1 ÖLÜ 7 YARALI

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, göçükte hayatını kaybeden Ramazan Yıldırım’ın ailesine taziyede bulundu. Hastanelerde tedavi gören yaralıları ziyaret eden Vali Hacıbektaşoğlu, burada yaptığı açıklamada, 1 kişinin yaşamını yitirdiği olayda 4 işçinin göçük altında kalarak, 3 kişinin yaşanan panik sırasında yaralandığını bildirdi.

HAYATINI KAYBEDEN RAMAZAN DEMİR

‘İHMAL OLUP OLMADIĞI İNCELENİYOR’

Vali Hacıbektaşoğlu, kurtarma çalışmalarının tamamlandığını, olayda ihmal olup olmadığının belirlenmesi için inceleme yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“4 işçimiz göçük altında kaldı. 3 işçi de maden bölgesinde yaralandı. Ramazan Yıldırım kardeşimiz maalesef kurtarılamadı, hayatını kaybetti. Diğer göçük altında kalan 3 kardeşimizin durumları iyi hastanelere ulaştı. İlk müdahaleleri yapıldı. Diğer kardeşimizin de şuuru açık. 1 yaralı da Zonguldak’ta onun da durumu iyi. Göçük bölgesi dışında yaralanan 3 arkadaşımız var. Onlar zaten kendi imkanlarıyla o panikle parmağında kırık olan var. Başında kaşında yarık olan var. Hastanede ayakta tedavileri yapıldı. 4 kişi göçük altında kalarak, diğer 3 kişi de panikle yaralandılar. Şu anda kurtarma çalışmaları tamamlandı. Tahlisiye ekipleri, vardiyada çalışan işçilerimizi tahliye etti. Şu anda olayın neden olduğuyla alakalı herhangi bir ihmal olup olmadığı inceleniyor. Savcı soruşturmasını yapacak. Başımız sağolsun. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Allah rahmet eylesin Allah sabırlar versin. Büyük geçmiş olsun, başımız sağ olsun.”

İSİMLERİ BELLİ OLDU

TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında hayatını kaybeden işçinin 45 yaşındaki Ramazan Yıldırım olduğu öğrenildi. Yıldırım, yarın Ormanlı Beldesi’nde toprağa verilecek.

Kazada 41 yaşındaki Coşkun Atalay, 49 yaşındaki Rıfat Öztürk, 44 yaşındaki Ergün Üstün, 39 yaşındaki Ersin Aydın, 31 yaşındaki Sercan Hasan ve 23 yaşındaki Talha Yılmaz yaralandı. Talha Yılmaz, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken diğer yaralı madencilerin Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’ndeki tedavileri sürüyor. Göçükte yaralanan 6 işçiden 5’i bu gece taburcu olacak, 1 işi ise geceyi hastanede müşahede altında geçirecek.

GECE ÇALIŞILMAYA DEVAM EDİLDİ

ANKA’nın haberine göre bir işçinin yaşamını yitirmesine rağmen işletmenin göçük yaşanmayan bölgelerinde maden faaliyetleri gece vardiyasıyla devam ediyor.

SAYIŞTAY UYARMIŞTI

Sayıştay’ın 2019’da hazırladığı denetim raporuna göre, Armutçuk’ta “kesit daralması, taban kabarması olduğu, yolların bozulduğu, ocak içi nakliyatın aksadığı, etkin bir havalandırmanın yapılamadığı ve az sayıda işçi ile üretim yapıldığı” belirtiliyordu. Yine Sayıştay’ın 2021 raporuna göre iş güvenliği açısından yüzde 100 oranlı ayak boyuyla çalışılması gerekirken, ortalama yüzde 35 ayak boyu oranıyla çalışıldığı tespit edilmiş, göçük nedeniyle yaralanma ve/veya can kaybı olabileceğine dikkat çekilmişti.

Amasra maden faciası davası! Tutuklu sanıklara ödül gibi maaş!