50 bin yurttaş tedbirsizlik yüzünden öldü! İmar düzenlemesi seçime 2 gün kala çıkartıldı

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2023 Cuma 1:59 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2023 Cuma 2:08 pm

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 bin yurttaş imar yönetmeliğindeki tedbirsizlikler nedeniyle hayatını kaybetti. Depremden önce alınmayan önlemler 14 Mayıs seçimlerine 2 gün kala alındı.

Türkiye’nin 6 Şubat’ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde AKP’nin tüm uyarılara rağmen çıkarttığı ‘imar barışı’ nedeniyle 50 binden fazla yurttaş hayatını kaybetti. İmar barışı nedeniyle kaçak katlar, yapıların imar planında sonradan yapılan değişiklikler tescillenmişti. Depremden sonra şehir planlayıcılar ve deprem bilimciler AKP’nin inatla çıkarttığı imar barışını eleştiri oklarının hedefi haline getirmişti.

Depremlerde can kaybı 50 bin 500’e yükseldi

14 Mayıs seçimlerine son 2 gün kala Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat kurum imar yönetmeliğinde değişikliğe gidildiğini açıkladı. Uzmanların yıllardır uyardığı ve istediği değişiklikler Kurum’un açıklamalarında yer aldı. Kurum’un açıklamasına göre, “yeni binalarda perde duvarlı sistemi zorunlu kılan, kısa kolon ve asma katı yasaklayan, mühendis ve mimarlara tecrübe şartı” getirildi.